WomenOnly.gr,  27/3/2012 4:17:11 μμ

Ανεπιθυμητη εγκυμοσυνη


Θα ηθελα καποιες πληροφοριες για την διαδικασια της αμβλωσης, για την τιμη και για την ψυχολογικη κατασταση μετα.

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Αγαπητη θεια Λουκια, καταρχας συνγχαρητηρια για το site σας. Ειναι πιστευω ενα ειδος της καθημερινοτητας σε πολλες γυναικες. Το θεμα μου ειναι οτι αυτη την στιγμη διανυω μια ανεπιθημητη εγκυμοσυνη. Θα ηθελα καποιες πληροφοριες για την διαδικασια της αμβλωσης, για την τιμη και για την ψυχολογικη κατασταση μετα. Ειμαι με το αγορι μου ο οποιος με στηριζει αρκετα σε οτι και να γινει... Παντως ειμαι αρκετα ταραγμενη. Ευχαριστω πολυ.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Λογικό είναι να είσαι ταραγμένη καλό μου. Μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη δεν είναι απλό πράγμα, ούτε σωματικά ούτε συναισθηματικά, αλλά αυτή τη στιγμή θα πρέπει επιστρατεύσεις τη λογική σου για να αντιμετωπίσεις την κατάσταση με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για σένα.

Ως προς αυτό που με ρωτάς, η άμβλωση γίνεται και πρέπει να γίνεται πάντα σε ειδικά εξοπλισμένο χειρουργείο, μιας οργανωμένης κλινικής από κατάλληλα εκπαιδευμένο χειρουργό-γυναικολόγο. Φυσικά, χρησιμοποιείται πάντα ολική αναισθησία, γι' αυτό και κατά τη διάρκεια της επέμβασης πρέπει να παρίσταται ιατρός αναισθησιολόγος.

Πολύ συνοπτικά, η διαδικασία ξεκινάει με σταδιακή διεύρυνση του τραχήλου της μήτρας, απ' όπου θα περάσει ένα ειδικό εργαλείο που θα απορροφήσει το έμβρυο και στη συνέχεια θα γίνει απόξεση των τοιχωμάτων της μήτρας για να αφαιρεθούν τυχόν υπολείμματα, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν μολύνσεις. Όλο αυτό διαρκεί περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια η γυναίκα οδηγείται στον θάλαμο της ανάνηψης, μέχρι να ξυπνήσει από τη νάρκωση και να μπορέσει να πάει στο σπίτι της, μετά από λίγες ώρες.

Συνήθως οι γιατροί χορηγούν αντιβιοτικά για λίγες μέρες για την αποτροπή ενδεχόμενων μολύνσεων σε συνδυασμό με παυσίπονα για την αντιμετώπιση των πόνων που μοιάζουν με αυτούς της περιόδου. Όπως είναι λογικό στις μέρες που ακολουθούν υπάρχει μια μικρή αιμορραγία, η οποία σταδιακά μειώνεται, μέχρι να σταματήσει και τότε συνιστάται η γυναίκα να επισκέπτεται ξανά τον γυναικολόγο της για να διαπιστωθεί, αν όλα έχουν επανέλθει όπως πρέπει.

Το κόστος μιας έκτρωσης, όπως λέγεται διαφορετικά η άμβλωση, ανέρχεται γύρω στα 500 ευρώ, αλλά βέβαια, οι τιμές κυμαίνονται προς τα πάνω ή προς τα κάτω αναλόγως με την κλινική και το επαγγελματικό εκτόπισμα του γιατρού. Ωστόσο, αν επιλέξεις αυτή τη λύση, εκείνο που θα πρέπει να προσέξεις περισσότερο από τα χρήματα είναι η αξιοπιστία της κλινικής και του γυναικολόγου που θα σε αναλάβει, γιατί δεν αξίζει να διακινδυνεύσεις και να πάθεις καμιά ζημιά στα χέρια κάποιου άσχετου.

Η συγκεκριμένη επέμβαση πάντως, θεωρείται διαδικασία ρουτίνας από τους έμπειρους γιατρούς κι εφόσον γίνεται κάτω από τις συνθήκες που σου περιέγραψα είναι απόλυτα ασφαλής. Βέβαια, αν έχεις κλείσει το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, τα πράγματα αλλάζουν και γίνονται πιο περίπλοκα (και πιο ακριβά, όπως μπορείς να υποθέσεις), γι' αυτό όσο πιο γρήγορα πάρεις την όποια απόφαση σου τόσο πιο εύκολο και ανώδυνο θα είναι από κάθε άποψη.

Ως προς τις ψυχολογικές επιπτώσεις μιας άμβλωσης, δεν μπορούμε να κάνουμε γενικεύσεις, αφού το θέμα εξαρτάται από το ειδικό ψυχολογικό υπόβαθρο κάθε γυναίκας, τις συνθήκες που επικρατούν στην προσωπική της ζωή, αν έχει ήδη δική της οικογένεια κ.λπ. Δηλαδή, κάποια μπορεί να νιώσει θλιμμένη και απογοητευμένη, όπως συμβαίνει μετά από μια σημαντική απώλεια, ενώ κάποια άλλη μπορεί να νιώσει ανακούφιση και απελευθέρωση. Γι' αυτό, καθώς δεν σε γνωρίζω, δεν μπορώ να μαντέψω πώς θα ένιωθες εσύ σε μια τέτοια περίπτωση. Σίγουρα πάντως, όσο πιο συνειδητοποιημένη είναι μια γυναίκα ως προς την απόφαση να προχωρήσει σε έκτρωση, τόσο πιο εύκολα θα ξεπεράσει αυτή την αναμφίβολα αρνητική εμπειρία.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ