ΑΡΜΟΝΙΑ,  5/10/2007

Ινομυώματα: αντιμετωπίστε τα εναλλακτικά


Είναι πολύ συνηθισμένα στην αναπαραγωγική ηλικία. Αντιμετωπίστε τα απλά και φυσικά με τις εναλλακτικές θεραπείες που προτείνει ο μαιευτήρας, χειρουργός, γυναικολόγος και ομοιοπαθητικός κ. Ευάγγελος Γκικόντες. Τα ινομυώματα είναι η ανάπτυξη ινώδη ιστού στο μυομήτριο. «Η μήτρα έχει τρεις χιτώνες: τον ενδομήτριο

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Από την Αλεξία Καλογεροπούλου

Είναι πολύ συνηθισμένα στην αναπαραγωγική ηλικία. Αντιμετωπίστε τα απλά και φυσικά με τις εναλλακτικές θεραπείες που προτείνει ο μαιευτήρας, χειρουργός, γυναικολόγος και ομοιοπαθητικός κ. Ευάγγελος Γκικόντες. Τα ινομυώματα είναι η ανάπτυξη ινώδη ιστού στο μυομήτριο. «Η μήτρα έχει τρεις χιτώνες: τον ενδομήτριο, το μυομήτριο και τον ορογόνο. Στο μέσο χιτώνα, στο μυομήτριο δηλαδή, πρέπει να υπάρχουν μόνο μυϊκές ίνες. Όταν όμως σχηματίζεται εκεί ινώδης ιστός, δημιουργείται το ινομύωμα», μας εξηγεί ο κ. Γκικόντες. Ο ινώδης ιστός σχηματίζει έναν όγκο, ο οποίος στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων είναι καλοήθης. Η διάγνωση γίνεται με υπερηχογράφημα.

Γιατί σχηματίζονται;
Η κληρονομική προδιάθεση φαίνεται ότι παίζει κάποιο ρόλο, αλλά από μόνη της δεν μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό ινομυωμάτων, αν δεν συντρέχουν παράλληλα και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Επίσης το άγχος έχει ενοχοποιηθεί ως ένα βαθμό, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα ο ρόλος του με αρκετές μελέτες. Σύμφωνα με τον κ. Γκικόντε, η βασική αιτία σχηματισμού των ινομυωμάτων είναι τα ξενοοιστρογόνα, ουσίες που τις παίρνουμε από τις τροφές και οι οποίες δεν είναι τίποτε άλλο από τα αντιβιοτικά που δίνουν οι παραγωγοί στα ζώα και τα εντομοκτόνα-ζιζανιοκτόνα, με τα οποία ψεκάζουν τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώμε.

Χειρουργική θεραπεία
Η σύγχρονη ιατρική αντιμετωπίζει τα ινομυώματα με χειρουργική αφαίρεση είτε των ινομυωμάτων είτε της μήτρας, ανάλογα με το περιστατικό και το μέγεθος των ινομυωμάτων. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις οι γιατροί χορηγούν φάρμακα που σταματούν την περίοδο, επομένως και την αιμάτωση της μήτρας, με αποτέλεσμα το ινομύωμα να μικραίνει όσο διαρκεί η θεραπεία. «Όταν όμως σταματήσει η θεραπεία, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 8 μήνες, το πρόβλημα επιστρέφει», λέει ο κ. Γκικόντες.

Οι εναλλακτικές λύσεις
1 Ομοιοπαθητική:
Η ομοιοπαθητική είναι μια εντελώς φυσική μέθοδος θεραπείας που στοχεύει στην ενδυνάμωση του ίδιου του οργανισμού, κινητοποιώντας τις αμυντικές του δυνάμεις. Έχει πολλά και θεαματικά αποτελέσματα, μάλιστα αρκετά συχνά καλύτερα από αυτά της σύγχρονης ιατρικής. Ειδικά στα ινομυώματα, όμως, η ομοιοπαθητική δεν έχει τα αποτελέσματα που θα θέλαμε. Γι αυτό καλό είναι να συνδυάζεται με κάποια άλλη θεραπεία.

2 Ρεφλεξολογία: Πρόκειται για τη γνωστή θεραπευτική μέθοδο που ασχολείται, με τα αντανακλαστικά-θεραπευτικά σημεία που υπάρχουν στο σώμα μας. Η πίεση και οι μαλάξεις σε κάποια ρεφλεξολογικά σημεία των πελμάτων, που σχετίζονται με τη μήτρα, διεγείρουν τους θεραπευτικούς μηχανισμούς του οργανισμού.

3 Βελονισμός: Μπορεί να βοηθήσει λίγο περισσότερο σε σχέση με την ομοιοπαθητική, γι αυτό η ολιστική ιατρική τον προτείνει. Κυρίως βοηθά με την αύξηση της ζωτικής ενέργειας του οργανισμού, τη βελτίωση του ανοσολογικού και τη διέγερση του μηχανισμού αυτοθεραπείας.

4 Βιοθεραπεία ή βιοενέργεια ή biofeedback: Η δράση της συνίσταται στην ανίχνευση της παθολογικής και της υγιούς ενέργειας που υπάρχει μέσα μας. Με τη βιοενέργεια πετυχαίνουμε την εξάλειψη των παθολογικών κυμάτων ενέργειας και την εξουδετέρωση πολλών ασθενειών που είτε έχουν εκδηλωθεί είτε υποθάλπονται και πρόκειται να εκδηλωθούν αργότερα. «Στην περιοχή του ινομυώματος η ενέργεια είναι μειωμένη και γι αυτόν ακριβώς το λόγο ο οργανισμός παρακινεί και άλλα κύτταρα να αναπτυχθούν προκειμένου να αυξηθεί η τοπική ενέργεια. Έτσι, το ινομύωμα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο και το πρόβλημα διογκώνεται. Με τη μέθοδο της βιοθεραπείας, που γίνεται με ειδικό μηχάνημα και όχι με τα χέρια, αποκαθίσταται και εξισορροπείται η ενεργειακή ροή και το ινομύωμα σιγά σιγά αποδομείται», εξηγεί ο κ. Γκικόντες.

5 Φυτοθεραπεία: Είναι η πιο αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία για τα ινομυώματα. «Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, το ινομύωμα είναι μια ψυχρή περιοχή, η οποία βρίσκεται μέσα σε μια θερμή, τη μήτρα. Για να αντιμετωπίσουμε το ινομύωμα, πρέπει να ζεστάνουμε την ψυχρή περιοχή. Αυτό το καταφέρνουμε με τη νεoαγγείωση στο ινομύωμα, η οποία θα προκαλέσει αιμάτωση και θα αποδομήσει το ινομύωμα», υποστηρίζει ο κ. Γκικόντες. Το αποτέλεσμα της φυτοθεραπείας είναι ορατό και στο υπερηχογράφημα, όπου σε 7 με 9 μήνες το ινομύωμα φαίνεται πιο μαλακό, μέχρι να φύγει και να καθαρίσει τελεί ως η μήτρα σε διάστημα από 1 έως 3 χρόνια, ανάλογα με το μέγεθός του. n

Τι προκαλούν
Πιεστικά φαινόμενα:
Αν το ινομύωμα μεγαλώσει πολύ, μπορεί να ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη και να προκαλεί συχνουρία ή να πιέζει τον ουρητήρα. Στη δεύτερη περίπτωση τα ούρα δεν μπορούν να παροχετευθούν στην ουροδόχο κύστη και να αποβληθούν, με δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία. Αιμορραγία: Στο ινομύωμα υπάρχουν αγγεία τα οποία δεν μπορούν να τραφούν και έτσι χάνουν το τοίχωμά τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται αιμορραγία είτε κατά τη διάρκεια της περιόδου, οπότε η γυναίκα έχει πιο βαριά περίοδο, είτε ανάμεσα σε δύο περιόδους. Προβλήματα στη σύλληψη: Εξαρτάται από το μέγεθος των ινομυωμάτων και από το πόσο κοντά στο ενδομήτριο εντοπίζονται.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ