ΑΡΜΟΝΙΑ,  11/1/2007

Μούδιασε το χέρι μου


Είναι σαν να περπατάνε πάνω σας αμέτρητα μυρμήγκια ή να σας τσιμπάνε μικροσκοπικές καρφίτσες. Τι μπορεί να σημαίνει το μούδιασμα στα άκρα; Η αίσθηση του μουδιάσματος, το μυρμήγκιασμα σε ένα σημείο του σώματός μας είναι κάτι απόλυτα συνηθισμένο. Το παθαίνουμε, για παράδειγμα, όταν στον ύπνο μας έχουμε «πλακώσει» το χέρι μας. Ή όταν κατά

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Από τη Βασιλική Τζουράκη

Η αίσθηση του μουδιάσματος, το μυρμήγκιασμα σε ένα σημείο του σώματός μας είναι κάτι απόλυτα συνηθισμένο. Το παθαίνουμε, για παράδειγμα, όταν στον ύπνο μας έχουμε «πλακώσει» το χέρι μας. Ή όταν κατά λάθος χτυπήσουμε τον αγκώνα μας. Η εξήγηση είναι απλή: Η στάση ή ένα χτύπημα τραυματίζει πρόσκαιρα κάποιο νεύρο στο χέρι μας. Το πράγμα όμως αλλάζει όταν το μούδιασμα (παραισθησία, κατά τον ιατρικό όρο) δεν δικαιολογείται από καμιά εμφανή αιτία και κάνει τακτικά αισθητή την ενοχλητική παρουσία του. Με τη συνεργασία του νευροχειρουργού Χαράλαμπου Σεφέρη ας δούμε μερικές αιτίες του, ανάλογα με το μέρος του σώματος στο οποίο εμφανίζεται.

 

Στο κάτω μέρος του χεριού

Μπορεί να είναι σύμπτωμα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, όπως ονομάζεται η μείωση της διαμέτρου του καναλιού από το οποίο διέρχεται το μέσο νεύρο που δίνει στο χέρι την ευαισθησία του. Εμφανίζεται συχνότερα στα άτομα που έχουν υποστεί επανειλημμένους τραυματισμούς στον καρπό ή κάνουν μια επαναλαμβανόμενη εργασία με το χέρι, όπως η πληκτρολόγηση. Το μυρμήγκιασμα, που είναι πιο έντονο τη νύχτα και το πρωί, εμφανίζεται στον αντίχειρα, το δείκτη, το μέσο και ένα τμήμα του παράμεσου. Με το πέρασμα του χρόνου τα δάχτυλα χάνουν και τη δύναμή τους, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να πιάσετε αντικείμενα. Πώς διαπιστώνεται: Με ένα τεστ (ηλεκτρομυογραφία) που εκτιμά την κατάσταση του νεύρου. Πώς αντιμετωπίζεται: Με επέμβαση (σε εξωτερικά ιατρεία και με τοπική αναισθησία). Το νεύρο απελευθερώνεται από το σύνδεσμο του καρπού και μειώνεται η συμπίεσή του.

 

Και στα δυο χέρια ή και στα δυο πόδια

Μπορεί να πρόκειται για διαβήτη, τη μεταβολική ασθένεια που συνδέεται με άνοδο στις τιμές του σακχάρου στο αίμα και που επιδρά επίσης στα περιφερειακά νεύρα. Τα μυρμηγκιάσματα εμφανίζονται σε χέρια και πόδια, σαν ένα είδος γαντιού ή κάλτσας, συνδέονται με απώλεια ή μεταβολή της ευαισθησίας και μπορούν να εκδηλωθούν πριν ή ύστερα από τα άλλα συμπτώματα του διαβήτη (αύξηση της δίψας και συχνουρία). Πώς διαπιστώνεται: Με ειδικές αιματολογικές εξετάσεις (γλυκαιμία και καμπύλη σακχάρου). Πώς αντιμετωπίζεται: Με φάρμακα που βασίζονται στην ακετιλκαρνιτίνη (φυσική ουσία που τρέφει τα νεύρα που πάσχουν) αλλά και με δίαιτα, με φάρμακα που χαμηλώνουν το σάκχαρο στο αίμα ή με ινσουλίνη.

 

Σε ολόκληρο το χέρι

Μπορεί να πρόκειται για αυχενική σπονδυλοαρθροπάθεια, μια εκφυλιστική ασθένεια της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Αυτή προκαλεί το σχηματισμό οστεοφύτων, δηλαδή οστέινων εξογκωμάτων που ξεκινούν από τους προσβεβλημένους σπονδύλους και πιέζουν το νωτιαίο μυελό ή κάποιο από τα νεύρα του πλέγματος που διατρέχει τον αυχένα και το μπράτσο. Σε αυτή την περίπτωση το μούδιασμα εντοπίζεται στο άκρο του χεριού, αλλά ακτινοβολεί μέχρι τον ώμο ή ανάμεσα από τις ωμοπλάτες. Είναι περιοδικό και εντείνεται από ορισμένες στάσεις. Πώς εντοπίζεται: Με ακτινογραφία στο πάνω τμήμα της σπονδυλικής στήλης και αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Πώς αντιμετωπίζεται: Με φυσιοθεραπεία, διατατικές ασκήσεις και μασάζ, αλλά μόνο αν δεν υπάρχει μετατόπιση μεσοσπονδύλιου δίσκου.

 

Πότε να ανησυχήσετε

Συχνά τα μουδιάσματα μας κάνουν να υποψιαζόμαστε προβλήματα στο κυκλοφορικό και τη λειτουργία της καρδιάς. Στην πραγματικότητα θα πρέπει να ανησυχήσουμε μόνο αν συνδέονται με άλλα συμπτώματα. Για παράδειγμα, αν τα χέρια και τα πόδια ξαφνικά ασπρίζουν και μετά κοκκινίζουν, πιθανόν να υπάρχει κυκλοφορικό πρόβλημα. Κι ακόμη, η παραισθησία ή ο πόνος στο αριστερό χέρι ίσως να είναι σύμπτωμα καρδιακού εμφράγματος, αλλά μόνο αν συνοδεύεται από πιεστικό ή έντονο πόνο στο μέσο του στήθους. Μην υποτιμήσετε όμως μικρά μουδιάσματα και κινητικές δυσκολίες που εντοπίζονται μόνο στη μία πλευρά του σώματος. Πιθανόν να υποδηλώνουν κακή αιμάτωση στο αντίθετο μισό του εγκεφάλου. Κι ακόμα, να ανησυχήσετε αν το μούδιασμα (σε ένα χέρι ή πόδι) είναι σταθερό και δεν μεταβάλλεται αν αλλάξετε στάση.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ