WomenOnly.gr,  2/4/2007

Όλα για το σεξ


Το γεγονός ότι το θέμα "σεξ" πουλάει, το βιώνουμε καθημερινά στο πετσί μας. Το γεγονός ότι επειδή πουλάει παίρνει διαστάσεις τεράστιας παραπληροφόρησης και εξαντλητικής μυθοπλασίας είναι επίσης γνωστό σε

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Το γεγονός ότι το θέμα "σεξ" πουλάει, το βιώνουμε καθημερινά στο πετσί μας. Το γεγονός ότι επειδή πουλάει παίρνει διαστάσεις τεράστιας παραπληροφόρησης και εξαντλητικής μυθοπλασίας είναι επίσης γνωστό... σε σημείο να το βλέπουμε ακόμα ως πρώτο θέμα σε δελτία ειδήσεων. Η υπερπληροφόρηση σε συνδυασμό με την έλλειψη έγκυρων πηγών ενημέρωσης, μας έχουν οδηγήσει να αναρωτιόμαστε πλέον αν υπάρχει φυσιολογικό σεξ...και πως μπορεί να είναι αυτό. Με τη βοήθεια του τμήματος Συμβουλευτικής του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου αναφέρουμε μερικές από τις συχνές ερωτήσεις και τις αξιόπιστες απαντήσεις τους σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά.


Τι θεωρείται φυσιολογικό στο σεξ;


Πολύ συχνά η έννοια του φυσιολογικού σεξ αντιπαραβάλλεται στην έννοια του «διαστροφικού» ή «ανώμαλου» σεξ. Σε ανάλογες περιπτώσεις έχει υιοθετηθεί μια απλή (αν και κατά κάποιο τρόπο σχηματική) μέθοδος για να αναγνωρίζουμε τι είναι φυσιολογικό και τι όχι στο σεξ και αυτή είναι η εξής:
Οποιαδήποτε ερωτικά παιχνίδια που γίνονται ανάμεσα στο ζευγάρι θα πρέπει να πληρούν τους τρεις ακόλουθους όρους:
α. Να γίνονται με τη θέληση και των δύο, χωρίς εξαναγκασμούς, σαν έκφραση αγάπης και για τον εμπλουτισμό του ερωτικού τους παιχνιδιού.
β. Να μην ενοχλούν τρίτους (κοινωνικός όρος).
γ. Να μη διακινδυνεύουν τη σωματική τους ακεραιότητα και υγεία.


Είναι καλός ο τρόπος που κάνω σεξ;


Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Καλό είναι το σεξ που βιώνεται και από τους δύο συντρόφους θετικά και συγχρόνως φέρει την προσωπική σφραγίδα των δύο μελών του ζευγαριού. Αν ικανοποιεί και τους δύο, τότε είναι καλό.


Ποια είναι η φυσιολογική συχνότητα σεξουαλικών επαφών;


Η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών είναι μέρος της ερωτικής έκφρασης του ζευγαριού. Φυσιολογική λοιπόν είναι εκείνη η συχνότητα που εκφράζει και ικανοποιεί, χωρίς να εξαναγκάζει, αυτούς τους δύο και μόνο, σαν ζευγάρι. Με αυτή την έννοια η αξιολόγηση της σεξουαλικής δραστηριότητας με την καταμέτρηση των επαφών είναι χωρίς περιεχόμενο, ενώ δημιουργεί περιττή ανησυχία και αγωνία.


Πόσες σεξουαλικές επαφές έχει ανάγκη ο οργανισμός του άντρα και της γυναίκας το μήνα;


Ο αριθμός και ο ρυθμός των σεξουαλικών επαφών είναι διαφορετικός για κάθε ζευγάρι. Ο οποιοσδήποτε ρυθμός θεωρείται φυσιολογικός, αρκεί να ικανοποιεί και τους δύο και να μην είναι μηδενικός. Η ποιότητα της σεξουαλικής ζωής ενός ζευγαριού δεν αποτελεί μπορεί να αξιολογηθεί με αριθμούς.


Τι σημαίνει σεξουαλική απελευθέρωση;


Η σεξουαλική απελευθέρωση δεν πρέπει να συγχέεται απαραίτητα με τη δημιουργία πολλών σχέσεων ή με κάποια πρότυπα ερωτικής συμπεριφοράς και επιδόσεων που προέρχονται από την παραπληροφόρηση και την εμπορευματοποίηση του σεξ. Σεξουαλική απελευθέρωση είναι να μπορούμε να βιώσουμε ευχαρίστηση και ηδονή από το σεξ, χωρίς ενοχές, φόβους και αναστολές, όπως ακριβώς «εμείς οι δύο σαν ζευγάρι» θέλουμε να επικοινωνήσουμε ερωτικά αλλά και συναισθηματικά.


Η σεξουαλική επαφή στο ζευγάρι είναι πάντα ιδιαίτερα ευχάριστη;


Σε ένα ζευγάρι με ικανοποιητική σεξουαλική ζωή και επικοινωνία υπάρχουν φορές ή μικροπερίοδοι που οι δύο σύντροφοι θα κάνουν έρωτα νοιώθοντας απλά λιγότερο καλά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να ανησυχήσουν ιδιαίτερα ή, ακόμη περισσότερο, να πανικοβληθούν, να κατηγορήσουν τον εαυτό τους ή τον άλλον. Είναι λοιπόν άδικο για τα μέλη ενός ζευγαριού να περιμένουν μόνο έντονες συγκινήσεις από την ερωτική τους ζωή.


Είναι δυνατό όλες οι σεξουαλικές επαφές να αποτελούν μια αξέχαστη και μοναδική εμπειρία;


Σίγουρα, όχι. Κι αυτό γιατί πολλοί παράγοντες επηρεάζουν κάθε φορά τη σεξουαλική επαφή, όπως η διάθεση, η κατάσταση της σωματικής υγείας, η κόπωση, η ηλικία, το επίπεδο των ορμονών, η ψυχολογική και σωματική ταύτιση των δύο συντρόφων, οι συνθήκες του περιβάλλοντος και χίλια δυο άλλα.


Η ανατομία των γυναικείων γεννητικών οργάνων έχει σχέση με τη στάση που προτιμά η γυναίκα στο σεξ;


Η ανατομία των γεννητικών οργάνων της γυναίκας έχει βέβαια σχέση με τη στάση που προτιμά στο σεξ, αλλά δεν είναι συνήθως ο κύριος λόγος της επιλογής αυτής. Υπάρχουν στάσεις που απαιτούν ενεργητικότερη συμμετοχή της γυναίκας στο σεξ, γεγονός που δεν ταιριάζει σε μια συνεσταλμένη γυναίκα. Υπάρχουν επί-σης στάσεις που επιτρέπουν στη γυναίκα να ελέγχει καλύτερα το ερωτικό παιχνίδι, ενώ άλλες γυναίκες προτιμούν να παραδίδονται στις αντρικές πρωτοβουλίες. Είναι φανερό ότι η επιλογή της στάσης που θα προτιμηθεί κάθε φορά εξαρτάται περισσότερο από ψυχικές ανάγκες και λιγότερο από τη δεδομένη ανατομία των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Σε κάθε όμως περίπτωση είναι γεγονός ότι η εναλλαγή στάσεων εμπλουτίζει και ανανεώνει το ερωτικό παιχνίδι.


Υπάρχουν διαφορές στις φάσεις της σεξουαλικής λειτουργίας ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα;


Η σημαντικότερη διαφορά εντοπίζεται στη μικρή χρονική διάρκεια της φάσης της διέγερσης στον άντρα, σε αντίθεση με τη γυναίκα, στην οποία απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος διέγερσης. Για το λόγο αυτό ο άντρας είναι γρηγορότερα έτοιμος για την έναρξη της σεξουαλικής επαφής. Αυτό το γεγονός πολύ συχνά δημιουργεί δυσαρμονία στην ερωτική ζωή του ζευγαριού και την εντύπωση ότι συνήθως ο άντρας βιάζεται.


Είναι φυσιολογικό ένας άντρας να μη μπορεί να έχει επανειλημμένες σεξουαλικές επαφές;


Στον άντρα, σε αντίθεση με τη γυναίκα, μετά από τον οργασμό του ακολουθεί μια ανερέθιστη περίοδος, στη διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να διεγερθεί σεξουα-λικά. Η διάρκεια αυτής της περιόδου είναι διαφορετική για κάθε άντρα και κυμαίνεται από λίγα λεπτά της ώρας έως 24 ώρες. Επιπλέον, στον ίδιο άντρα αυτή η περίοδος γενικά μεγαλώνει με την αύξηση της ηλικίας. Με αυτή την έννοια ένας άντρας θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι δυνατό να έχει σε όλη του τη ζωή την ίδια δυνατότητα επανάληψης σεξουαλικών επαφών, χωρίς αυτό να σημαίνει την εγκατάσταση μιας δυσλειτουργίας. Άλλωστε, η ποιότητα της ερωτικής ζωής και η απόλαυση που αποκομίζουν οι δύο σύντροφοι δεν εξαρτώνται από τον αριθμό των σεξουαλικών επαφών.Από το βιβλίο «501 ερωτήσεις για το σεξ» του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ