Το γνωρίζετε; Από το 2012 υπάρχει οριστική θεραπεία των κιρσών.

17.02.2017
Η φλεβική ανεπάρκεια δημιουργεί συμπτώματα που προοδευτικά επιδεινώνονται όπως οίδημα, πόνο, καυσαλγίες, παραισθησίες, κνησμό, κράμπες, ανήσυχα πόδια και έντονη κόπωση στη διάρκεια της ημέρας.

Οι κιρσοί, μια από τις πιο συχνές αιτίες φλεβικής ανεπάρκειας, ήταν γνωστοί και είχαν περιγραφεί ακόμα από την εποχή του Ιπποκράτη , όπου οι γιατροί της αρχαιότητας ήξεραν από τότε την ύπαρξη της σαφηνούς φλέβας που τους δημιουργούσε. Την ονόμασαν δε σαφηνή γιατί προεξείχε του δέρματος, ήταν διογκωμένη και σαφώς ορατή. Αξίζει όμως να αναφερθεί πως μόλις τα τελευταία 50 με 60 χρόνια το πρόβλημα απασχολεί τη χειρουργική εξαιτίας της πολυπλοκότητάς του.

Οι κίνδυνοι από την ανεπαρκή θεραπεία των κιρσών

Εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία τότε το δέρμα αλλοιώνεται, σκληραίνει, αποκτά σκούρο χρώμα και λόγω συνεχών φλεγμονών μπορεί να ανοίξει και να δημιουργήσει άτονο έλκος. Άλλες επιπλοκές είναι η θρομβοφλεβίτιδα, το ερυσίπελας ( δερματική λοίμωξη ) και η ρήξη -αιμορραγία κιρσού.

Έτσι λοιπόν επιβάλλεται ν´ αντιμετωπισθεί αυτή η πάθηση, αν είναι δυνατόν από τα αρχικά στάδια (προτού δημιουργηθούν επιπλοκές), γιατί τότε τα αποτελέσματα θα είναι πολύ ικανοποιητικά και με σύντομη αποθεραπεία.

Για δεκαετίες, η επεμβατική θεραπεία των κιρσών και της φλεβικής ανεπάρκειας ήταν η αφαίρεση -εκρίζωση της σαφηνούς φλέβας- χωρίς να έχει γίνει κάποια αλλαγή στη μέθοδο. Ήταν τραυματική με πολλές κακώσεις ιστών και νεύρων, μεγάλο χρόνο αποθεραπείας και το κυριότερο: υψηλό ποσοστό υποτροπών λόγω του φαινομένου της νεοαγγειογένεσης. Δηλαδή, εξαιτίας της αφαίρεσης της σαφηνούς φλέβας νέα παράπλευρα αγγεία εμφανίζονταν ειδικά στην μηριαία περιοχή.

Η ιδανική χειρουργική αποκατάσταση των κιρσών

Η μέθοδος που ξεκίνησε από το 1999 για πρώτη φορά στον κόσμο και είναι ατραυματική, αναίμακτη και χωρίς αφαίρεση των κεντρικών σαφηνών φλεβών είναι το ενδοαυλικό laser. Με τη βοήθεια μιας εξελιγμένης οπτικής ίνας η σαφηνής φλέβα θερμαίνεται και συγκλείνεται από μια μικρή οπή χιλιοστού, χωρίς τομές, χωρίς τραυματισμούς νεύρων και ιστών με άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Ο ασθενής μετά την επέμβαση με laser κινητοποιείται σε μισή έως μία ώρα, μένει στο νοσοκομείο λίγες ώρες και μπορεί από την επόμενη μέρα να επανέλθει στις καθημερινές του ασχολίες. Συμπληρώνεται η ενδοσκοπική αυτή μέθοδος με μικροφλεβεκτομές και σκληροθεραπεία με αφρό για ένα ολοκληρωμένο άριστο αποτέλεσμα.

Από το 2012 η μέθοδος του ενδοαυλικού laser αποτελεί την καλύτερη επιλογή ( gold standard) σε όλους τους ασθενείς με φλεβική ανεπάρκεια, εξελισσόμενη συνεχώς και αντιμετωπίζοντας ακόμα και τα τελευταία στάδια αυτής.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως ο γιατρός που πρέπει να αντιμετωπίζει αυτές τις παθήσεις πρέπει να είναι μόνο ο αγγειοχειρουργός και όχι γιατροί άλλων ειδικοτήτων, διότι αυτός γνωρίζει καλύτερα απ´ όλους την φυσική εξέλιξη της νόσου, καθώς και το σύνολο των επιπλοκών της αλλά και την περίπλοκη φύση του φλεβικού δικτύου.

Δείτε περιστατικά κιρσών τα οποία έχουμε πραγματοποιήσει.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.iliasxar.gr ή επικοινωνήστε με το κ. Χαράλαμπο Ηλία, Αγγειοχειρουργός, τηλ.: 2107296277, 6944261464