ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΡΜΟΝΙΑ / ΥΓΕΙΑ
0:00
18/9/2007

Υγεία: όταν το έντερο θυμώνει

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Σας έχει τύχει ξαφνικά να μη σας χωράει η φούστα σας ή το παντελόνι σας; Υποφέρετε συχνά από φουσκώματα και τυμπανισμό της κοιλιάς, χωρίς να έχετε φάει κάτι; Αν ναι, τότε πιθανότατα πάσχετε από σπαστική κολίτιδα. Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, που συχνά αποκαλείται και σπαστική κολίτιδα, είναι από τις συχνότερες διαταραχές

Από τη Λίτσα Τριανταφυλλοπούλου

Σας έχει τύχει ξαφνικά να μη σας χωράει η φούστα σας ή το παντελόνι σας; Υποφέρετε συχνά από φουσκώματα και τυμπανισμό της κοιλιάς, χωρίς να έχετε φάει κάτι; Αν ναι, τότε πιθανότατα πάσχετε από σπαστική κολίτιδα. Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, που συχνά αποκαλείται και σπαστική κολίτιδα, είναι από τις συχνότερες διαταραχές του πεπτικού συστήματος. Περίπου το 20% των ενηλίκων σε κάποια φάση της ζωής τους θα παρουσιάσουν το σύνδρομο. Από αυτούς το 80% είναι γυναίκες! Πρόκειται για μια λειτουργική ανωμαλία του εντέρου και όχι για μια πάθηση που οφείλεται σε οργανική δυσλειτουργία. Ο παθολόγος, διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αναστάσιος Σπαντιδέας μάς ενημερώνει σχετικά.

 

Γνωρίστε την
Η σπαστική κολίτιδα είναι η πιο συχνή πάθηση του πεπτικού συστήματος στο δυτικό πολιτισμό και ταλαιπωρεί εκατομμύρια άτομα και ιδιαίτερα γυναίκες. Είναι μια καλοήθης πάθηση που, όπως λέει και το όνομά της, οφείλεται σε σπασμούς και γενικά σε ασυνήθιστες κινήσεις που κάνει το έντερο.

Πώς εκδηλώνεται
Χαρακτηριστικό σύμπτωμά της είναι τα ξαφνικά φουσκώματα της κοιλιάς, τα οποία σχεδόν πάντα συνοδεύονται από πόνους που εντοπίζονται στο αριστερό ή δεξί κάτω μέρος της κοιλιάς. Οι πόνοι μπορεί σπανιότερα να εντοπίζονται στο κέντρο ή να πιάνουν όλη την κοιλιά και συχνά ανακουφίζονται με την αποβολή αερίων. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως συνοδεύουν και διαταραχές των κενώσεων, που παίρνουν τη μορφή της δυσκοιλιότητας ή της διάρροιας ή ακόμη μπορεί να εναλλάσσονται διάρροιες με δυσκοιλιότητα.

Τι την προκαλεί;
Σήμερα, παρά την εκτεταμένη έρευνα που έχει γίνει για την πάθηση, τα ακριβή αίτια που προκαλούν τους σπασμούς του παχέος εντέρου δεν είναι γνωστά. Είναι σίγουρο ότι πρόκειται για λειτουργική διαταραχή και όχι για οργανική βλάβη του εντέρου. Ο ρόλος του στρες είναι σημαντικός, αφού τα περισσότερα άτομα αναφέρουν ότι οι κρίσεις τους εμφανίζονται σε καταστάσεις ψυχολογικής υπερέντασης. Οι τροφές, σε αντίθεση με αυτό που πίστευαν παλιά, σήμερα θεωρείται ότι δεν έχουν αιτιολογική συσχέτιση με τη νόσο, γι αυτό και δεν συνιστώνται πλέον αυστηρές δίαιτες.

Διάγνωση και θεραπεία
Η διάγνωση της σπαστικής κολίτιδας είναι σχετικά εύκολη και βασίζεται ουσιαστικά στη λήψη του ιστορικού. Ορισμένες βασικές εξετάσεις (ακτινογραφία παχέος εντέρου ή στομάχου, ορθοσκόπηση ή κολονοσκόπηση, υπερηχογράφημα κοιλίας) μπορεί να κριθούν απαραίτητες κυρίως για να αποκλειστούν άλλες σοβαρότερες παθήσεις. Θεραπευτικά το ευερέθιστο έντερο θεωρείται χρόνια πάθηση και κατά συνέπεια απαιτεί χρόνια θεραπεία. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διάφορα φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν, εντούτοις συνιστάται να αποφεύγονται και να προσπαθεί το άτομο με πρακτικά μέτρα να αντιμετωπίζει την πάθησή του.

Προσοχή στο πρήξιμο της κοιλιάς
Αν και τα φουσκώματα της κοιλιάς στη συντριπτική τους πλειοψηφία οφείλονται στη σπαστική κολίτιδα, εντούτοις υπάρχουν και άλλες καταστάσεις οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν το ίδιο αποτέλεσμα. Οι καταστάσεις αυτές είναι σπανιότερες και συνήθως οφείλονται σε κάποια σοβαρή πάθηση, όπως:

  • Ο ασκίτης (άθροιση υγρού μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα) συνήθως οφείλεται σε διάφορες καρδιοπάθειες που συνοδεύονται από καρδιακή ανεπάρκεια, σε ηπατοπάθειες που εξελίσσονται σε κίρρωση και σε διάφορους ενδοκοιλιακούς όγκους ή σε ενδοκοιλιακές φλεγμονές.
  • Ενδοκοιλιακοί όγκοι, οι οποίοι εξελίσσονται προοδευτικά προκαλώντας διόγκωση της κοιλιάς είτε λόγω της μάζας τους είτε λόγω παραγωγής ασκιτικού υγρού είτε, τέλος, επειδή προκαλούν απόφραξη του εντέρου με αποτέλεσμα τη δημιουργία ειλεού. Οι καταστάσεις αυτές είναι πολύ σπανιότερες της σπαστικής κολίτιδας, εξελίσσονται προοδευτικά με καθημερινή επίταση του φουσκώματος της κοιλιάς και απαιτούν έγκαιρη ιατρική αντιμετώπιση.

Πρέπει να αποφεύγονται
1. Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα.
2. Μαύρο ψωμί - καλαμπόκι.
3. Δημητριακά με φλούδα.
4. Σκληρά λαχανικά, ρίζες (π.χ. λάχανο, αγγούρι, χόρτα, κοτσάνι κουνουπιδιού κ.λπ.).
5. Κρεμμύδι.
6. Σκληρά φρούτα ή με σπόρους, όπως σταφύλια, σύκα, φράουλες και εσπεριδοειδή.
7. Καφές, τσάι, αλκοόλ.
8. Τα υποκατάστατα ζάχαρης (φρουκτόζη, μαλτόζη).
9. Τα αναψυκτικά του εμπορίου.
10. Η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων.
11. Γεύματα πλούσια σε λίπη ή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. n

Τι να κάνετε
*
Αποφεύγετε τροφές που σας προκαλούν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Οι τροφές αυτές δεν είναι ίδιες για όλους τους ασθενείς. Μερικές από τις πιο γνωστές ερεθιστικές τροφές είναι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ο καφές και το τσάι.

*Αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση τροφών που περιέχουν σιτάρι ολικής αλέσεως ή σκευάσματα με πίτουρο.

*Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν απαγορεύονται, αντίθετα συνιστώνται. Τα φρούτα πρέπει να καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες, υπό μορφή κομπόστας ή και ωμά, αρκεί να αφαιρείτε τη φλούδα.

*Αποφεύγετε το στρες.

*Καταναλώνετε άφοβα κρέας, ψάρι, πουλερικά. Πλέον κατάλληλα είναι τα βραστά και τα ψητά σχάρας που δεν περιέχουν καρυκεύματα και δεν έχουν τσιγαριστεί.

*Προτιμάτε το λευκό και φρυγανισμένο ψωμί.

*Πίνετε άφθονο νερό και ροφήματα (χαμομήλι, χυμούς φρούτων χωρίς ίνες κ.ά.), αλλά αποφεύγετε τα ανθρακούχα ποτά.

*Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε υπακτικά για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

*Μην καπνίζετε, διότι η νικοτίνη προκαλεί σπασμό του εντέρου, με αποτέλεσμα εντονότερους πόνους και δυσφορία.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ