Τι πρέπει να ξέρεις για τις πολυκυστικές ωοθήκες ; | αρμονικη ζωη , υγεία | womenonly.gr | Αρμονική Ζωή
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΖΩΗ / ΥΓΕΙΑ
17:03
9/3

Τι πρέπει να ξέρεις για τις πολυκυστικές ωοθήκες ;

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Όλες μας κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε ακούσει για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Αν όχι από προσωπική εμπειρία σίγουρα κάποια φίλη θα μας έχει πει ότι αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα.

Το PCOS (σύνδρομο πολυκιστικών ωοθηκών) λοιπόν είναι μια πάθηση που επηρεάζει σημαντικό μέρος του γυναικείου πληθυσμού. Μία τέτοια κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο την υγεία οπότε καλό είναι να ξέρουμε τι προκαλεί και πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Παρακάτω θα αναφέρουμε κάποιες βασικές πληροφορίες που όλες πρέπει να γνωρίζουμε:

Πρόκειται για ορμονική διαταραχή

Συμπτώματα όπως τριχοφυΐα, ακανόνιστο κύκλο, αύξηση βάρους ή ακμή μπορούν να προκληθούν από κάποιες ορμόνες που παράγονται σε μεγαλύτερο ν\βαθμό από ότι θα έπρεπε. Στην προκειμένη περίπτωση αυτές οι ορμόνες ονομάζονται ανδρογόνα και είναι ανδρικές ορμόνες.

Κύστες

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει πιθανότητα μια γυναίκα να έχει πολυκυστικές. Βέβαια καλό θα ήταν μια εξέταση αίματος και μια μέτρηση αρμονικών επιπέδων για να υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα στη διάγνωση.

Το PCOS  μπορεί να επηρεάσει την γονιμότητα

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν αυτό το σύνδρομο χωρίς να το γνωρίζουν και προσπαθούν να μείνουν έγκυες. Σε ένα σημαντικό ποσοστό οι πολυκυστικές ίσως σταθούν εμπόδιο κάνοντας τη φυσική σύλληψη αρκετά δύσκολή χωρίς την ιατρική παρέμβαση.

Ο ρόλος της ινσουλίνης

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να προκαλέσει αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων. Ενώ κάνουν λόγο ακόμα και για προ-διαβητικά συμπτώματα.

Έλεγχος βάρους

Το αυξημένο βάρος δεν είναι ακριβώς σύμπτωμα, αλλά επηρεάζει την αντίσταση της ινσουλίνης η οποία ενισχύει τα επίπεδα ανδρογόνων και μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση.