Υγιεινό junk food; Κι όμως, γίνεται! | αρμονικη ζωη , διατροφή | womenonly.gr | Αρμονική Ζωή
16:00
1/4/2015

Υγιεινό junk food; Κι όμως, γίνεται!

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Λαχταράς διακαώς να φας σουβλάκι, χάμπουργκερ ή πίτσα, αλλά τα στερείσαι γιατί τα θεωρείς παχυντικά και ανθυγιεινά; Μέγα λάθος! 

<h4>Ζυμαρικά</h4>  <p><em>Τα αγαπημένα μας</em></p>  <p>Αυτά καθαυτά τα ζυμαρικά αποδίδουν σχετικά λίγες θερμίδες και ελάχιστα λιπαρά όταν τρώγονται σκέτα, όχι πάνω από 200 θερμίδες ανά συνήθη μερίδα,

Ζυμαρικά

Τα αγαπημένα μας

Αυτά καθαυτά τα ζυμαρικά αποδίδουν σχετικά λίγες θερμίδες και ελάχιστα λιπαρά όταν τρώγονται σκέτα, όχι πάνω από 200 θερμίδες ανά συνήθη μερίδα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει όταν έχουν προστεθεί επιπλέον υλικά. Για παράδειγμα, μια μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας και μπόλικο τυρί αποδίδει τουλάχιστον 450 θερμίδες, ενώ η καρμπονάρα με άφθονη κρέμα γάλακτος μπορεί να υπερβεί τις 900 θερμίδες.

Σωστές κινήσεις: Προτίμησε ένα όσο το δυνατόν πιο απλό πιάτο ζυμαρικών στη μικρότερη προσφερόμενη μερίδα. Απόφυγε ζυμαρικά με αλλαντικά, λιπαρές σάλτσες ή κρέμα γάλακτος και μεγάλες ποσότητες τυριού (υπολόγισε για κάθε κουταλιά τυρί 55 θερμίδες περίπου).

Υγιεινότερες επιλογές: Απλή μακαρονάδα τύπου ναπολιτάνα με λίγο τυρί ή, εναλλακτικά, χορτοφαγική με ντομάτα, μανιτάρια, πιπεριά και κρεμμύδι – αν τα μακαρόνια είναι ολικής αλέσεως, ακόμη καλύτερα.

Home made: Βράζεις τα αγαπημένα σου ζυμαρικά ολικής αλέσεως, προσθέτεις λίγη σάλτσα φτιαγμένη με ελαιόλαδο και φρέσκια ντομάτα ή βασιλικό και αντί για άλλο τυρί, ρίχνεις από πάνω περιορισμένη ποσότητα ξηρής μυζήθρας ή φέτα θρυμματισμένη.

Σαλάτες

Θερμιδικά παραπλανητικές…

Πολλές έτοιμες σαλάτες ταχυφαγείων είναι πλούσιες σε θερμίδες, εξαιτίας των λιπαρών dressings που περιέχουν. Για παράδειγμα μια συνήθης ατομική «σαλάτα του σεφ» αποδίδει από 450-550 θερμίδες, ενώ οι πιο σύνθετες και ευμεγέθεις, π.χ. με λαχανικά, τηγανητά κρουτόν, καλαμπόκι, κοτόπουλο, αλλαντικά, παρμεζάνα και αρκετή σάλτσα μαγιονέζας, μπορεί να φτάσουν στις 800 με 900 θερμίδες.

Σωστές κινήσεις: Μην επιλέγεις σαλάτες που περιέχουν τηγανισμένα υλικά, μπέικον, κρουτόν, πολλά τυριά και μαγιονέζα – όλα αυτά μαζί είναι υπερβολή! Ζήτησε να σου σερβίρουν το dressing δίπλα στο πιάτο, ώστε να χρησιμοποιήσεις την ποσότητα που θέλεις. Ακόμη καλύτερα, πρόσθεσε απλώς λίγο ελαιόλαδο (κάθε κουταλάκι αποδίδει περίπου 45 θερμίδες). Αν η σαλάτα είναι υψηλή σε θερμίδες, κατανάλωσέ την ως κυρίως/πλήρες γεύμα και όχι ως συνοδευτικό του υπόλοιπου φαγητού ή, εναλλακτικά, μοιραστείτε την τουλάχιστον 2 άτομα.

Υγιεινότερη επιλογή: Όταν σου παρέχεται η δυνατότητα να φτιάξεις τη δική σου σαλάτα με τα υλικά που επιθυμείς (salad bar), κάνε το! «Γέμισε» το πιάτο σου κατά 80-85% με λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων, το υπόλοιπο 15-20% με ένα αμυλούχο τρόφιμο, π.χ. καλαμπόκι ή ζυμαρικά, και κάποιο πρωτεϊνούχο, π.χ. ψητό κοτόπουλο ή τόνο ή αβγό, και στο τέλος πρόσθεσε λίγο λαδόξιδο ή λαδολέμονο.

Home made: Μια σαλάτα που θα καταναλωθεί ως συνοδευτικό άλλου φαγητού πρέπει να αποτελείται αποκλειστικά από λαχανικά και έως 1 κουταλιά απλή βινεγκρέτ για κάθε άτομο. Για να φτιάξεις τη βινεγκρέτ, χτυπάτε σε σέικερ 3 μέρη ελαιόλαδο, 1 μέρος ξίδι ή χυμό λεμονιού, λίγη μουστάρδα, αν θέλεις, αλάτι και πιπέρι.