0:00
23/6/2007

Όταν τα πόδια κάνουν παράπονα!

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Τα πόδια, σημαντικό ατού της γυναικείας σιλουέτας, τώρα το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους. Ομως πολλές φορές εξ αιτίας της ζέστης και όχι μόνο, παρουσιάζουν αρκετά προβλήματα. Οπως πρήξιμο και πόνο στις γάμπες και στους αστραγάλους, κράμπες, ενοχλήσεις στη φτέρνα ή το κάτω μέρος του πέλματος. Ακόμα, η φλεβίτιδα, οι κιρσοί και οι

Τα πόδια, σημαντικό ατού της γυναικείας σιλουέτας, τώρα το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους. Όμως πολλές φορές εξ αιτίας της ζέστης και όχι μόνο, παρουσιάζουν αρκετά προβλήματα. Όπως πρήξιμο και πόνο στις γάμπες και στους αστραγάλους, κράμπες, ενοχλήσεις στη φτέρνα ή το κάτω μέρος του πέλματος. Ακόμα, η φλεβίτιδα, οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες συνήθως επιδεινώνονται αυτήν την εποχή, ενώ ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών μπορεί να εμφανιστούν μυκητιάσεις, καθώς και κάλοι ή ερεθισμοί στα πλαϊνά των δακτύλων. Ωστόσο, για κάθε περίπτωση, η καλύτερη θεραπεία είναι η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος, πριν αυτό προχωρήσει, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Πόδια «βαριά» και πρησμένα στους αστραγάλους...
Μέσα στην ένταση της καθημερινότητας, τα πρησμένα και βαριά πόδια είναι συνηθισμένη κατάσταση, γιατί οι διάφοροι παράγοντες όπως η κούραση, η ορθοστασία, η ζέστη, αλλά και η ακινησία, ανατρέπουν την ισορροπία των υγρών, που κινούνται ανάμεσα στις αρτηρίες και στις φλέβες του σώματος μεταφέροντας οξυγόνο. Έτσι, το αίμα συγκεντρώνεται στα κάτω άκρα, με επακόλουθο το πρήξιμο των ποδιών και κυρίως των αστραγάλων. Παράγοντες επίσης που μπορούν να ανατρέψουν την ισορροπία των υγρών στο σώμα και να δημιουργήσουν πρήξιμο στα πόδια είναι η χρήση ορισμένων φαρμάκων (π.χ. καρτιζόνη, αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, ορμόνες, αντιφλεγμονώδη). Τι μπορείτε να κάνετε:

*Περιορίστε από τα φαγητά το πολύ αλάτι, γιατί όταν τρώτε περισσότερο από αυτό που έχετε ανάγκη, το σώμα σας στην προσπάθεια να το διαλύσει, κατακρατά υγρά, με επακόλουθο το πρήξιμο στα πόδια.

*Αν έχετε καθιστική δουλειά, βάλτε την άσκηση στη ζωή σας. Η ακινησία συμβάλλει στο πρήξιμο των αστραγάλων, επειδή κάνει το αίμα να λιμνάζει στις φλέβες, δημιουργώντας κακή κυκλοφορία στα κάτω άκρα.

*Με κάθε ευκαιρία, ξεκουράζετε τα πόδια σας υψώνοντας τα πάνω σε δυο μαξιλάρια.

*Συνηθίστε επίσης να βουτάτε τα πόδια σας καθημερινά, για 5-10 λεπτά σε χλιαρό νερό στο οποίο θα έχετε διαλύσει μια χούφτα χονδρό αλάτι. Το νερό, σε συνδυασμό με το ιώδιο που περιέχει το αλάτι, βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Ετσι, ξεκουράζονται τα πόδια, υποχωρώντας ταυτόχρονα και το πρήξιμο από τους αστραγάλους.

Τι να αποφεύγετε:
Τη ζέστη σε όλες της τις μορφές (σάουνα, χαμάμ, ηλιοθεραπεία), διότι ευνοεί το πρήξιμο στα πόδια.

Προσοχή: Σε ελάχιστες περιπτώσεις, πίσω από τους πρησμένους αστραγάλους μπορεί να κρύβεται και κάτι σοβαρό, όπως παθήσεις της καρδιάς, των νεφρών ή του ήπατος. Γι αυτό, αν το πρήξιμο επιμένει ή εμφανιστεί στο ένα πόδι και συνοδεύεται από πόνο και δυσκολία στην αναπνοή, τότε πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό.

Ενοχλήσεις στη φτέρνα η το κάτω μέρος του πέλματος

Οι πόνοι στη φτέρνα που συνήθως συνοδεύονται και από δυσκολία στη βάδιση, αφορούν όλες τις ηλικίες και τις περισσότερες φορές οφείλονται στην υπερδραστηριότητα της περιοχής (εξ αιτίας εντατικής άθλησης, κοπιαστικής εργασίας, παρατεταμένης ορθοστασίας) αλλά και στη χρήση ακατάλληλων παπουτσιών. Επιρρεπείς είναι επίσης όσοι έχουν μεγάλη καμάρα ή περπατούν πατώντας στην εσωτερική πλευρά του πέλματος (δηλαδή, όσοι έχουν πλατυποδία). Ο πόνος της φτέρνας μπορεί να είναι τοπικός (στο σημείο που γίνεται η τριβή με το παπούτσι) ή και αντανακλαστικός (κατά μήκος της ποδικής καμάρας). Τι μπορείτε να κάνετε: Για να μειώσετε τον πόνο, φοράτε παπούτσια που προσφέρουν στήριξη στην καμάρα. Φροντίστε ακόμα τα αθλητικά σας παπούτσια να μην είναι πολύ εύκαμπτα στο κέντρο τους, αλλά καλύτερα να είναι εύκαμπτα στο κουντεπιέ. Περπατάτε σε ίσιο και σταθερό έδαφος Αν συνεχίζει ο πόνος κάντε ένα πελματογράφημα. Μ αυτόν τον τρόπο θα εντοπίσετε από πού προέρχεται το πρόβλημα. Τι να αποφεύγετε: Το περπάτημα στην άμμο, σε λιθόστρωτα ή σε ανισόπεδο έδαφος. Προσοχή: Αντανακλαστικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τη φλεγμονή στην φτέρνα είναι: ενοχλήσεις στη μέση, στο ισχιακό νεύρο και στην περιοχή της λεκάνης.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ
ΤΕΥΧΟΣ ΜΗΝΑ

Νοέμβριος 2016

Umami diet Ανακαλύψτε την 5η γεύση στη δίαιτα και χάστε κιλά απολαυστικά!