ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ / ΥΓΕΙΑ
0:00
5/11

Έχω δέκατα πρέπει να ανησυχήσω;

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Ο χαμηλός πυρετός είναι συνήθως ακίνδυνος. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως μπορεί να χτυπάει το καμπανάκι για πολύ σοβαρές ασθένειες. Μάθετε πότε πρέπει να ανησυχήσετε. Τα δέκατα είναι χαμηλή πυρετική κίνηση του οργανισμού. Πρόκειται για θερμοκρασία που αναπτύσσει το σώμα πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή πάνω από 37,0 για τις πρωινές

Από τη ΒΙΒΗ ΠΑΣΠΑΛΑΡΗ

Ο χαμηλός πυρετός είναι συνήθως ακίνδυνος. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως μπορεί να χτυπάει το καμπανάκι για πολύ σοβαρές ασθένειες. Μάθετε πότε πρέπει να ανησυχήσετε. Τα δέκατα είναι χαμηλή πυρετική κίνηση του οργανισμού. Πρόκειται για θερμοκρασία που αναπτύσσει το σώμα πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή πάνω από 37,0 για τις πρωινές ώρες και πάνω από 37,2 για τις απογευματινές ώρες, ως ένα είδος άμυνας απέναντι σε κάθε παθογόνο παράγοντα που προσπαθεί να αναπτυχθεί μέσα σ' αυτό. Εμφανίζεται συχνά στο απλό κρυολόγημα, απ το οποίο όλοι μας έχουμε ταλαιπωρηθεί σε κάποια περίοδο της ζωής μας, αλλά δεν αποκλείεται να αποτελεί και προάγγελο μιας πιο σοβαρής νόσου. Ο κ. Ιωάννης Μπαραμπούτης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, σύμβουλος λοιμώξεων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», μας ξεδιαλύνει τα σκαμπανεβάσματα του θερμομέτρου.

Τι μπορεί να κρύβουν
Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες νοσημάτων τα οποία εμφανίζονται με πυρετό:

 • τα λοιμώδη νοσήματα (ιώσεις, λοιμώξεις από μικρόβια και άλλους μικροοργανισμούς)
 • τα ρευματικά νοσήματα
 • οι κακοήθειες (νεοπλάσματα ή καρκίνοι).

«Αυτά τα νοσήματα θεωρητικά μπορούν σε κάποιο σημείο της πορείας τους να εμφανιστούν με χαμηλή πυρετική κίνηση. Κάποια από αυτά, όμως, είναι αρκετά ή πολύ σοβαρά και τότε τα δέκατα πραγματικά αποτελούν σύμπτωμα ενός σοβαρού προβλήματος. Σ' αυτή την περίπτωση, συνήθως τα δέκατα ή παραμένουν για πολύ ή μεταπίπτουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες και αργά ή γρήγορα συνδυάζονται με εμφάνιση και άλλων συμπτωμάτων. Τότε πρέπει οπωσδήποτε να διερευνώνται», σημειώνει ο κ. Μπαραμπούτης. «Επίσης, άλλες διαταραχές, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, μπορεί να περιλαμβάνουν στον τρόπο που εκδηλώνονται και χαμηλόπυρετό. Μια αρκετά συχνή αιτία που προκαλεί δέκατα είναι και η λήψη φαρμάκων, που ως παρενέργειά τους έχουν μια μικρή αλλαγή στο στάτους της θερμορρύθμισης του οργανισμού. Κλασικό παράδειγμα είναι κάποια παλαιότερα ψυχοφάρμακα αλλά και η θυροξίνη, η οποία, όταν δεν είναι καλά ρυθμισμένη, ενδέχεται να ανεβάσει λίγο τη θερμοκρασία. Ωστόσο, η πιο συχνή αιτία είναι οι ιώσεις, όπου συνήθως τα δέκατα διαρκούν λίγες μέρες, με κάποιες εξαιρέσεις, όπως η λοιμώδης μονοπυρήνωση, όπου ο χαμηλός πυρετός μπορεί να διαρκέσει περισσότερο», τονίζει ο κ. Μπαραμπούτης.

Προσοχή στη θερμομέτρηση
Είναι πολλά τα αίτια που μπορεί να φέρουν δέκατα. Συχνό φαινόμενο όμως είναι και η λάθος θερμομέτρηση! «Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά από τα πρώτα που κάνουμε όταν κάποιος μας λέει ότι έχει χαμηλό πυρετό, είναι να ελέγξουμε το θερμόμετρο και να βεβαιωθούμε ότι κάνει σωστά τη θερμομέτρηση. Επομένως, αποκλείουμε πρώτα λάθη τεχνικά και μετά ψάχνουμε τις άλλες αιτίες». Η σωστή θερμομέτρηση εξαρτάται από το θερμόμετρο άλλα είναι φτιαγμένα για να μπαίνουν στο στόμα, άλλα στη μασχάλη. Ακολουθήστε τις οδηγίες του θερμομέτρου και μετρήστε με προσοχή τη θερμοκρασία σας, εφόσον αισθάνεστε ζέστη ή σύγκρυο. Τη διαδικασία αυτή πρέπει να την κάνετε πρωί και βράδυ ή οποτεδήποτε άλλοτε νιώθετε αυτό το αίσθημα της θέρμης.

Γιατί ο οργανισμός αντιδρά με δέκατα;
Ο οργανισμός αντιδρά στο αίτιο που πάει να τον προσβάλει με τον πυρετό. Υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος μπορεί να βοηθά τον οργανισμό, με την έννοια ότι ενεργοποιείται καλύτερα η άμυνα έναντι του εισβολέα. Αυτό βέβαια δεν θα πρέπει να συγχέεται με την περίπτωση της θερμοπληξίας, όπου τα συστήματα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος δεν λειτουργούν και η αυξημένη θερμοκρασία είναι εξαιρετικά επιζήμια και επικίνδυνη για τη ζωή.

Στο γιατρό γρήγορα όταν:
Συνεχίζονται οι υψηλότερες του κανονικού θερμοκρασίες (το πρωί η θερμοκρασία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 37,0 βαθμούς και το βράδυ τους 37,2), έστω κι αν δεν υπάρχουν άλλα εμφανή συμπτώματα. Και άμεσα, όταν δείτε ότι η θερμοκρασία συνεχίζει να ανεβαίνει ή όταν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Σημασία δεν έχουν μόνο τα δέκατα, αλλά και ποιος οργανισμός τα παρουσιάζει. «Αν είναι ένα κατά τ' άλλα υγιές άτομο, χωρίς προβλήματα υγείας, εκεί θα έλεγα ότι ανησυχούμε λιγότερο. Δηλαδή, μετράμε τη θερμοκρασία μας πρωί - βράδυ, κρατάμε ημερολόγιο και πάμε στο γιατρό. Είναι άλλη η αντιμετώπιση σ' ένα τέτοιο άτομο από κάποιον που έχει χρόνια προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, έχει χρόνιο καρδιακό ή αναπνευστικό πρόβλημα, νεφρική ανεπάρκεια κ.ά. Επίσης μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, δηλαδή αυτοί που πάσχουν από κακοήθειες, υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες, λαμβάνουν κορτικοειδή σε μεγάλες δόσεις ή έχουν κάνει μεταμόσχευση μυελού των οστών, νεφρών, ήπατος κ.ά. Κι αυτό γιατί παίρνουν φάρμακα τα οποία αλλάζουν την απόκριση του πυρετού και είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να τους προκαλέσουν πολύ μεγάλο πρόβλημα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ
 • 0:00
  12/11/2007

  Με τις υγείες σας!

  20 & 1 ειδήσεις υγείας, ευεξίας, χαλάρωσης και ανανέωσης που θα σας φανούν απίστευτες. Είναι όμως...

 • 0:00
  7/11/2007

  Βάλτε τα στον ίσιο δρόμο

  Τα ίσια δόντια δεν αποτελούν προνόμιο μόνο των παιδιών. Και οι ενήλικοι έχουν δικαίωμα σε μια καλαίσθητη...

 • 0:00
  5/11/2007

  Έχω δέκατα πρέπει να ανησυχήσω;

  Ο χαμηλός πυρετός είναι συνήθως ακίνδυνος. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως μπορεί να χτυπάει το καμπανάκι...

 • 0:00
  2/11/2007

  Ένας γιατρός στη γλάστρα

  Την αποκάλεσαν «θαυματουργό φυτό» και της απέδωσαν απίστευτες ιδιότητες, που μονοπωλούν το ενδιαφέρον...

 • 0:00
  31/10/2007

  Απόλαυση να την πιεις στο ποτήρι

  Ξανθιά ή μελαχρινή, με ή χωρίς αλκοόλ, η μπίρα αποτελεί το πιο δημοφιλές ποτό. Ποια είναι όμως τα...

 • 0:00
  29/10/2007

  Με τη σοφία των αιώνων

  Πολύ πριν η Κίνα κατακλύσει τον κόσμο με τα made in China φτηνιάρικα προϊόντα, του χάρισε ένα ακριβό...

 • 0:00
  22/10/2007

  Ξηροφθαλμία, συμπτώματα και θεραπεία

  Κάποιοι από μας δεν παράγουν αρκετή ποσότητα δακρύων με αποτέλεσμα τα μάτια τους να ξεραίνονται. Η...

 • 0:00
  19/10/2007

  Επιστήθια ελπίδα

  Η φροντίδα του μαστού, η πρόληψη και η έγκαιρη εντόπιση αλλοιώσεων είναι υποχρέωση για κάθε γυναίκα...

ΤΕΥΧΟΣ ΜΗΝΑ

Απρίλιος 2015

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Keto-Diet: Αντίο 5 κιλά & 10 πόντοι σε 21 ημέρες!