Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια για τον κορονοϊό στις περιπτώσεις εγκυμοσύνης

08.12.2020
Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια για τον κορονοϊό στις περιπτώσεις εγκυμοσύνης
Με τα εμβόλια κορονοϊού να βρίσκονται σε καλό δρόμο για χρήση από τις αρχές του έτους, βλέπουμε ένα φως στο τέλος της σκοτεινής σήραγγας που ήταν το 2020. Τόσο οι δοκιμές της Pfizer όσο και της Moderna έδειξαν ότι είναι περίπου 95% αποτελεσματικά στην προστασία από τον COVID μετά από δύο δόσεις. Έχουν περάσε, επίσης, τη διαδικασία των δοκιμών τα εμβόλια της Οξφόρδης που είναι 90% αποτελεσματικό και το ρωσικό Sputnik. Τα δύο τελευταία χρησιμοποιούν την κλασική τεχνολογία των εμβολίων που βασίζεται στη χρήση αδενοϊού ως φορέα και στοχεύει την πρωτεϊνική ακίδα του ιού.

Από την άλλη πλευρά τα εμβόλια της Pfizer όσο και της Moderna είναι μοναδικά στο ότι χρησιμοποιούν μια νέα τεχνολογία, που ονομάζεται mRNA, για να προκαλέσουν την ανοσολογική απόκριση του σώματος. Ωστόσο αυτή η τεχνολογία δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε εγκύους. Τι σημαίνει λοιπόν αυτό για τις γυναίκες που σκέφτονται να μείνουν έγκυες όταν αυτά τα εμβόλια αρχίσουν να κυκλοφορούν;

«Δεν υπάρχει απλή απάντηση σε αυτήν την ερώτηση», λέει στο Bustle ο Δρ Christopher Zahn, MD, αντιπρόεδρος πρακτικών δραστηριοτήτων στο Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

Παρά τα πολλά στοιχεία που εγγυώνται την ασφάλεια των καλά μελετημένων εμβολίων, η Dr. Alisa Kachikis, ειδική στη μαιευτική φαρμακολογία και τη μητρική εμβρυϊκή ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, εξηγεί στο Bustle ότι υπάρχει ένα παρατεταμένο στίγμα γύρω από τα εμβόλια και την εγκυμοσύνη. Αυτή η ανησυχία, λέει, συχνά βασίζεται στο ότι οι γυναίκες δεν θέλουν να εκθέσουν το έμβρυό τους σε μια ξένη ουσία. Αλλά αυτός δεν είναι ένας χρήσιμος τρόπος να τα αντιμετωπίζουμε, λέει. «Τα εμβόλια γενικά είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα συνιστούμε».

Διάβασε και αυτό: Κορονοϊός: Μπορεί να μεταδοθεί μέσω των ρούχων;

Εμβόλια και εγκυμοσύνη

Οι έγκυες ενθαρρύνονται να εμβολιαστούν από ασθένειες όπως η γρίπη, για να παρέχουν ανοσία τόσο στον γονέα όσο και στο έμβρυο μόλις γεννηθεί. Το εμβόλιο της γρίπης, όπως και πολλά άλλα εμβόλια, γίνεται με απενεργοποιημένους ιούς για να προκαλέσουν την ανοσολογική απόκριση του σώματός. Τα εμβόλια που γίνονται με ζωντανούς ιούς, για πράγματα όπως η ιλαρά, η παρωτίτιδα και η ερυθρά (MMR), δεν πρέπει να χορηγούνται σε εγκύους επειδή μπορούν θεωρητικά να βλάψουν ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αλλά είναι απολύτως ασφαλές για όποιαν γυναίκα δεν είναι έγκυος.

Τα εμβόλια mRNA είναι εντελώς διαφορετική κατηγορία. Αντί να βάλουν ένα κομμάτι ιού στο σώμα για να προκαλέσουν ανοσία, χρησιμοποιούν μόρια που μπορούν να διδάξουν στα κύτταρα του σώματος πώς να παράγουν τις πρωτεΐνες που δημιουργούν αντισώματα.

Και πάλι, όμως, τα εμβόλια mRNA είναι μια τόσο νέα τεχνολογία που δεν έχουν μελετηθεί ακόμη σε έγκυες. Η FDA συνιστά να συμπεριληφθούν οι έγκυες γυναίκες σε όλες τις δοκιμές φαρμάκων της Φάσης 3 - και το ενθάρρυναν ειδικά για το εμβόλιο COVID - αλλά δεν μπορούν να αναγκάσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες να το πράξουν. Ούτε η δοκιμή της Pfizer ούτε η Moderna περιελάμβαναν εγκύους. Αν και οι εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ ζήτησαν να συμπεριληφθούν οι έγκυες γυναίκες σε μελέτες το συντομότερο δυνατό, δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο σημείο θα επιτρέπονται οι έγκυες σε αυτές τις κλινικές δοκιμές.

Τι πρέπει να κάνεις για το εμβόλιο COVID εάν είσαι έγκυος ή θέλεις να μείνεις

Τον Οκτώβριο, η πλειοψηφία μιας ομάδας εργασίας που συνέστησε η Συμβουλευτική Επιτροπή Πρακτικών Ανοσοποίησης (ACIP) του CDC συνέστησε ότι για άτομα που πρόκειται να κάνουν το εμβόλιο νωρίς - οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη, για παράδειγμα - η εγκυμοσύνη πρέπει να είναι «προφύλαξη, αλλά όχι μια αντένδειξη» για τη λήψη του, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να εμποδίζονται οι άνθρωποι να εμβολιάζονται. Η πλειοψηφία της ομάδας συνέστησε επίσης ότι εάν κάποια γυναίκα μάθει ότι είναι έγκυος μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου, θα πρέπει να προχωρήσει και να πάρει τη δεύτερη προγραμματισμένη δόση.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο COVID-19 είναι μια πραγματικά τρομακτική ασθένεια για οποιονδήποτε και η εγκυμοσύνη θέτει τη γυναίκα σε μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή περίπτωση. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για ανεπιθύμητες ενέργειες σε έγκυες γυναίκες που έχουν COVID-19 όσον αφορά τη νοσηλεία, την είσοδο στη ΜΕΘ, ακόμη και το θάνατο», λέει η Kachikis, η οποία βρίσκεται στα αρχικά στάδια της έρευνας για την ανοσία COVID σε έγκυες και τα έμβρυά τους.

Με δήλωση της την 1η Δεκεμβρίου, η Society for Maternal Fetal Medicine, συνέστησε επίσης στις εγκύους να κάνουν το εμβόλιο μετά από διαβούλευση με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, για τους ίδιους λόγους. «Οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας πρέπει επίσης να συμβουλεύουν τις ασθενείς τους ότι ο θεωρητικός κίνδυνος βλάβης του εμβρύου από εμβόλια mRNA είναι πολύ χαμηλός», σημειώνει η δήλωση.

Ελλείψει πραγματικών δεδομένων, η Kachikis αναφέρει ότι τα άτομα σε αναπαραγωγική ηλικία θα πρέπει να κάνουν μια «ειλικρινή συνομιλία με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης τους» σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη από τη λήψη του εμβολίου. Ο Zahn λέει, «Οποιεσδήποτε αποφάσεις λαμβάνονται πρέπει να βασίζονται σε τυχόν διαθέσιμα δεδομένα και συστάσεις για χρήση κατά την εγκυμοσύνη, τους ατομικούς παράγοντες κινδύνου των ασθενών και τα πιθανά οφέλη και τις μοναδικές ανάγκες, επιθυμίες και αξίες τους».

Η έρευνα για τα εμβόλια συνεχίζεται και οι επιστήμονες θα γνωρίζουν περισσότερα γι 'αυτά κάθε μέρα που τα χρησιμοποιούν. Μέχρι να μπορούν να μελετηθούν οι έγκυες, η Kachikis λέει ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να αφήνουν τον COVID να τους φοβίσει για εγκυμοσύνες. «Ο COVID-19 δεν είναι απαραίτητα ένας λόγος για την καθυστέρηση της εγκυμοσύνης, αλλά είναι σημαντικό να λάβετε όλες τις πληροφορίες πριν από την ώρα ή στην αρχή», λέει.