Φούσκωμα στην κοιλιά: Οι 5 πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να το αισθάνεσαι

12.12.2020
Φούσκωμα στην κοιλιά: Οι 5 πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να το αισθάνεσαι
Κάποιες μέρες, τα τζιν σoυ τα νιώθεις λίγο πιο σφιχτά. Μερικές φορές η κοιλιά σου μπορεί να φουσκώνει μετά το μεσημεριανό γεύμα ή να πρήζεται από το πουθενά. Αν λοιπόν γνωρίζεις καλά αυτήν την αίσθηση τότε γνωρίζεις καλά τι σημαίνει φούσκωμα. Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, το φούσκωμα σχετίζεται με γαστρεντερικά προβλήματα, ορμονικές αλλαγές ή συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση και δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Ωστόσο, για τους γιατρούς και ορισμένους ασθενείς, το φούσκωμα μπορεί να σηματοδοτήσει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, οπότε αν δεις ότι επιμένει καλό είναι να αναζητήσεις ιατρική συμβουλή. Αυτοί είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους που προκαλούν φούσκωμα στην κοιλιά σου.

Ενδέχεται να σου έρθει σύντομα η περίοδός σου

Το φούσκωμα συνήθως συνοδεύει τις φυσικές ορμονικές διακυμάνσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου, λέει στο Good House Keeping η Monica Christmas, καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο University of Chicago Medicine και συμβαίνει συχνότερα κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης. «Αυτή είναι η στιγμή που τα επίπεδα ορμονών σου αυξάνονται επειδή είναι αμέσως μετά την ωορρηξία και το σώμα σου αρχίζει να προετοιμάζει τη μήτρα για μια επικείμενη εγκυμοσύνη», εξηγεί. Η ωχρινική φάση τελειώνει όταν αρχίζει η περίοδος σου.

Θα μπορούσες να έχεις δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα γαστρεντερικά προβλήματα, σύμφωνα με το Johns Hopkins Health και επηρεάζει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες. Εκτός από την περίοδό σου, το να μην πίνεις αρκετό νερό, να μην τρως αρκετές ίνες και να παίρνεις φάρμακα μπορεί να σου δημιουργήσει δυσκοιλιότητα.

Καταπίνεις πάρα πολύ αέρα

Η κατά λάθος κατάποση υπερβολικού αέρα όταν τρως ή πίνεις, μια κατάσταση γνωστή ως αεροφαγία, μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και πρήξιμο, λέει η γαστρεντερολόγος Deborah Fisher και καθηγήτρια στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Duke. «Έτσι, το να πίνεις υγρά με καλαμάκι ή το να καταναλώνεις ανθρακούχα ποτά είναι πράγματα που τείνουν να συμβάλλουν στο φούσκωμα του ανώτερου πεπτικού.

Το να μασάς πολύ γρήγορα τις τροφές σου ή και τσίχλες μπορούν επίσης να σε κάνουν να καταπίνεις πολύ αέρα, προσθέτει η γιατρός. «Δοκίμασε να επιβραδύνεις την διαδικασία όταν τρως, μάσα σωστά το φαγητό σου και μείνε ενυδατωμένη όλη την ημέρα», λέει.

Τρως πάρα πολλά τρόφιμα που προκαλούν αέρια

Αν τα γεύματά που έχεις καταναλώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας σου φέρνουν πόνο, θα πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κοιτάξεις όταν αισθάνεσαι φούσκωμα. Εάν τρως πάρα πολλά τρόφιμα που δημιουργούν αέρια – σκέψου αυτά: λάχανο, φασόλια, φακές και λαχανάκια Βρυξελλών - το φούσκωμα μπορεί να έρθει σύντομα. «Τα πολύ λιπαρά και αλμυρά τρόφιμα, τα ειδικά επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορούν επίσης να συμβάλουν σε αυτά τα συμπτώματα», προσθέτει η Fisher.

Είναι σύμπτωμα εγκυμοσύνης

Οι πολλές ορμονικές αλλαγές που αντιμετωπίζεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο. Η Dr. Christmas λέει ότι το φούσκωμα οφείλεται κυρίως στην αυξημένη παραγωγή προγεστερόνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία μπορεί να επιβραδύνει την πέψη. Αυτό μπορεί να σου προκαλέσει δυσκοιλιότητα ή αέρια. Καθώς το μωρό μεγαλώνει και αρχίζει να καταλαμβάνει περισσότερο χώρο σπρώχνει τα όργανα σου, με αποτέλεσμα το φούσκωμα να επιδεινωθεί.