Η ιδανική θερμοκρασία για λευκό & κόκκινο κρασί: Πώς θα την πετύχεις

23.02.2016
Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί ποιά είναι η ιδανική θερμοκρασία για κρασί. Ο διάσημος οινολόγος και οινοπαραγωγός Charles Smith μιλάει στο Business Insider και μας λύνει την απορία.

Επιμέλεια:

Δήμητρα Γκούντρα

Η αλήθεια είναι πως αυτό με τις θεμοκρασίες του κρσιού πάντα μου φάνταζε σπαζοκεφαλιά. Άλλη θερμοκρασία για το λευκό, άλλη για το κόκκινο και το ροζέ. Και πώς τη μετράς; Για να πιείς ένα κρασάκι πρέπει να έχεις το θερμόμετρο ανά χείρας; Α μη τι άλλο πολύ μπελαλίδικο ακούγεται. Όσα και να γνωρίζουμε γι το κρασί, δεν είμαστε όλοι οινολόγοι. Γι΄αυτό και το άρθρο που πρόσφατα διάβασα στο Business Insider μου φάνηκε τόσο ενδιαφέρον καθότι δίνει απαντήσεις αλλά και λύσεις πρακτικές.

Ο διάσημος οινοπαραγωγός Τσαρλς Σμιθ μας δίνει τα φώτα του και τις συμβουλές που σίγουρα θα σου φανούν αρκετά χρήσιμες. Εγώ πάντως θα τις ακολουθήσω...

Σύμφωνα με τον ειδικό, το λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι είναι να βάζουμε το λευκό κρασί για αρκετή ώρα ή και ημέρες μέσα στο ψυγείο, κάτι που οδηγεί σε... πανωλεθρία. Άσε που με έκανε να ξεχάσω κι όλα όσα ήξερα για τη θερμοκρασία δωματίου στην οποία πίνεται το κόκκινο κρασί. Ο Σμίθ είναι ξεκάθαρος: η θερμοκρασία δωματίου είναι απλά ένας ακόμη μύθος.

Μάθε περισσότερα για την ιδανική θερμοκρασία κάθε κρασιού και πώς πετυχαίνουμε το σωστό αποτέλεσμα χωρίς θερμόμετρα και μετρήσεις.

Λευκά κρασιά

Η ιδανική θερμοκρασία σύμφωνα με τον Σμιθ είναι 12-15 βαθμούς κελσίου. Για να πετύχεις τη θερμοκρασία αρκεί να αφήσεις το κρασί για περίπου 20 λεπτά στην κατάψυξη. Τόσο απλό! Ξέχνα λοιπόν το ψυγείο κι απλά βάλε υπενθύμιση...

"Ποτέ μην διατηρείτε το κρασί σας στο ψυγείο. Φαίνεται αρκετά βολικό για να το διατηρήσετε δροσερό, αλλά αρκούν 20 λεπτά στην κατάψυξη για να το πετύχετε" συμβουλεύει και μας δίνει τα μυστικά του για τη σωστή θερμοκρασία και πώς να την πετύχουμε.

Κόκκινα κρασιά

Η ιδανική θερμοκρασία είανι 15-16 βαθμούς Κελσίου. Και σε αυτή την περίπτωση η θερμοκρασία έχει μεγάλη σημασία αφού αν είναι πιο χαμηλή υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθεί η γεύση του κρασιού. Μάλιστα ο ίδιος εξηγεί γιατί είναι μύθος η θερμοκρασία δωματίου κι ένα δίκιο εδώ που τα λέμε το έχει.

"Ας πούμε ότι ζείτε στο Φοίνιξ, στην Αριζόνα. Ποια είναι η θερμοκρασία δωματίου εκεί; Κι αν ζείτε στη Νέα Υόρκη, ποια είναι η θερμοκρασία δωματίου;"

Ο χρυσός κανόνας: Η αποθήκευση του κρασιού γίνεται απαραίτητα σε σκοτεινό μέρος. Η έκθεση στο φως μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση του.