Χαμηλη TSH

03.07.2015
Έχω ανησυχήσει πολυ μιας και εστειλα τα αποτελεσματα στο γιατρο αλλα θα μου απαντήσει σε μια εβδομαδα!

Θεια βοηθεια! Μολις εκανα εξετασεις αίματος και εχω τιμη tsh 0,01 ενω θα επρεπε να ξεπερνά το 0,27! Τι μπορει να σημαινει αυτο; Έχω ανησυχήσει πολυ μιας και εστειλα τα αποτελεσματα στο γιατρο αλλα θα μου απαντήσει σε μια εβδομαδα! Μπορει να ειναι κατι σοβαρό και να χρειαζομαι θεραπεια; Ευχαριστω εκ των προτερων.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Μαρίσια μου, συνήθως η εκτίμηση των επιπέδων της ορμόνης TSH γίνεται σε συνδυασμό με τις τιμές των ορμονών Τ3 και Τ4 του θυρεοειδούς. Γενικότερα, oι εξετάσεις αυτές γίνονται όταν υπάρχουν υποψίες για προβλήματα με τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα ή της υπόφυσης.

Η χαμηλή τιμή της TSH μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικές καταστάσεις. Πιο συγκεκριμένα μπορεί να οφείλεται σε υπερθυρεοειδισμό (ο αδένας είναι πιο δραστήριος από το φυσιολογικό), ή σε κάποια βλάβη στον αδένα της υπόφυσης, ή σε λάθος φαρμακευτική αγωγή στη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού, ή σε εγκυμοσύνη κατά το πρώτο τρίμηνο.

Εφόσον λοιπόν δεν είσαι έγκυος και δεν παίρνεις ήδη φάρμακα για τον θυρεοειδή, συμβαίνει κάτι από τα πρώτα δύο.

Οπωσδήποτε θα χρειαστεί να αρχίσεις κάποια θεραπεία για τη διόρθωση της κατάστασης. Ωστόσο, όποια κι αν είναι η αιτία, αυτή η θεραπεία υπάρχει και δεν χρειάζεται να σε ανησυχεί. Τα προβλήματα στη λειτουργία του θυρεοειδούς είναι πολύ συνηθισμένα, ιδιαίτερα ανάμεσα στις γυναίκες, αλλά με τη σωστή φαρμακευτική αγωγή ξεπερνιούνται χωρίς να σε εμποδίζουν σε τίποτα να έχεις μια απόλυτα φυσιολογική ζωή.