Συχνοί εφιάλτες

08.06.2015
Τα όνειρα που βλεπω με έχουν τρομαξει πολύ, να φανταστείς έχω δεί από το να με πυροβολούν μέχρι και εμπρηστές να βαζούν φωτια στο σπίτι μου.

Θεια Λουκία καλησπερα! είμαι 15 χρονων και έχω ενα σοβαρό πρόβλημα όσον αφορα τον ύπνο μου. Έδω και τρεις συνεχόμενες ημέρες βλέπω άσχημα όνειρα στο κρεβάτι μου πράγμα που με κάνουν να ξυπνάω κατα τρομαγμένη και εκτός αυτού να μην κοιμηθώ και το υπόλοιπο βράδυ. Έψαξα το θέμα και είδα ότι οι συχνοί εφιάλτες είναι αποτέλεσμα μιας τραυματικής [παιδική] ηλικίας ή ενός κακού ιατρικού ιστορικού της οικογενειας πράγμα το οποίο και στις δύο περιπτώσεις δεν ισχύει σε εμένα. Ακόμη η μαμα μου μου είπε ότι μπορεί να φταίει κάτι που σε άγχωσε αυτές τις μέρες ή και οι εξετάσεις που γράφετε για το γυμνάσιο αλλα δεν πιστεύω οτι φταίει κάτι τέτοιο ούτε κάποιο πρόβλημα με τις παρέες μου. Έχω φτιάξει το ωράριο του ύπνου μου αφού τις μέρες που δεν είχα σχολείο κοιμόμουν μετα τις 12, ενώ αρκετές φορές τις επόμενες που έγραφα ήμουν μόνο με 5 ώρες ύπνου. Τώρα μπορώ να πω οτι ξαπλώνω στις 11 και κοιμάμαι κανονικα μέχρι τις 7:30 αλλά αυτές τις μέρες συμβαίνει το κακό και αυτα τα όνειρα που βλεπω με έχουν τρομαξει πολύ, να φανταστείς έχω δεί από το να με πυροβολούν μέχρι και εμπρηστές να βαζούν φωτια στο σπίτι μου. Καμια ιδέα;

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Μαρία μου, ως άμυνα πρώτης γραμμής σ’ αυτές τις καταστάσεις είναι να μην δίνεις και τόση σημασία σ’ αυτές τις άσχημες στιγμές κι απλά να γυρίζεις πλευρό και να ξανακοιμάσαι λέγοντας στον εαυτό σου «ένας εφιάλτης ήταν». Μπορεί απλά να είχες φάει βαριά αυτές τις μέρες ή να έπεφτες για ύπνο αφού είχες δει τηλεόραση με βίαιες σκηνές, όπως αστυνομικά σίριαλ ή ταινίες τρόμου κι αυτές οι σκηνές απλά να επαναλαμβάνονται στον ύπνο σου επειδή σε σόκαραν βαθιά χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Οπωσδήποτε, οι εφιάλτες προδίδουν μια σωματική ή συναισθηματική αναστάτωση που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ακριβώς την ώρα που κοιμόμαστε. Π.χ. μπορεί να κρυώνεις ή να ζεσταίνεσαι λίγο περισσότερο εκείνη την ώρα (τώρα που ο καιρός είναι κάπως άστατος) και ο οργανισμός σου να προσπαθεί να σε ξυπνήσει για να καλυφθείς καλύτερα μέσα από αυτά τα ανησυχητικά όνειρα που εκφράζουν απειλή.

Εν πάση περιπτώσει, εφόσον δεν συμβαίνει κάποια βαθύτερη αναστάτωση στην προσωπική ή συναισθηματική σου ζωή αυτή την περίοδο και νιώθεις σωματικά καλά γενικότερα, το πιθανότερο είναι ότι οι εφιάλτες οφείλονται στα βιώματα που εισπράττεις όσο είσαι ξύπνια και ο εγκέφαλος σου προσπαθεί να επεξεργαστεί την ώρα του ύπνου.

Αυτά τα βιώματα μπορεί να έχουν να κάνουν με αρνητικά φορτισμένες προσλαμβάνουσες παραστάσεις (π.χ. εικόνες ή ιδέες που μοιράζεσαι μέσω ίντερνετ ή τηλεόρασης) ή με το φυσικό περιβάλλον σου (π.χ. θόρυβοι, φως, θερμοκρασία κ.λπ.) τα οποία σου προκαλούν εκνευρισμό, ο οποίος στη συνέχεια εκφράζεται μέσα από τους εφιάλτες προκειμένου να ξυπνήσεις και να τα «διορθώσεις».

Φρόντισε λοιπόν πριν κοιμηθείς να έρχεσαι σε επαφή με ευχάριστα σενάρια κάθε είδους, να κάνεις ευχάριστες σκέψεις και να υπόσχεσαι στον εαυτό σου ότι «απόψε θα κοιμηθούμε καλά». Επίσης, φρόντισε να κοιμάσαι σε ένα σκοτεινό, ευάερο χώρο, απαλλαγμένο από έντομα και με ευχάριστη για σένα θερμοκρασία, ώστε να μην νιώθεις καμιά σωματική ενόχληση όση ώρα κοιμάσαι. Για τον ίδιο λόγο να θυμάσαι να επισκέπτεσαι πάντα την τουαλέτα πριν πέσεις στο κρεβάτι και να έχεις πάντα δίπλα σου ένα ποτήρι με νερό για να πιείς μερικές γουλιές αν τυχόν ξυπνήσεις διψασμένη.

Έτσι θα εξασφαλίσεις τις ιδανικές συνθήκες ύπνου και το πιθανότερο είναι ότι οι εφιάλτες θα εξαφανιστούν αυτομάτως. Αν πάλι παρόλα αυτά οι εφιάλτες δεν εξαφανιστούν ενώ όλα εξακολουθούν να πηγαίνουν «ρολόι» στη ζωή σου από ψυχολογικής άποψης, τότε απλά πρέπει να παραβλέψεις το σύμπτωμα αυτό και να το δεχτείς ως απλά μια φάση που θα περάσει, χωρίς να του δίνεις προεκτάσεις που δεν υπάρχουν. Βλέπεις, στην περίοδο της εφηβείας, την οποία διανύεις, ο εγκέφαλος μας αναπτύσσεται και μπορεί να μας παίζει ύποπτα παιχνίδια χωρίς άλλες προεκτάσεις.

Στη χειρότερη περίπτωση δηλαδή, αν όλα είναι τακτοποιημένα στη ζωή σου απλά θα πάρεις απόφαση ότι βιώνεις αυτή την αναστάτωση, η οποία ούτε να σε σκοτώσει μπορεί, ούτε να σου κάνει μεγαλύτερο κακό από το να σου χαλάσει τον ύπνο για λίγες μέρες.

Αν πάλι διαπιστώσεις ότι αυτοί οι εφιάλτες έχουν κάτι βαθύτερο να σου πουν –κάτι πολύ αμφίβολο στην περίπτωση σου- τότε δεν έχεις παρά να αναγνωρίσεις πού έχεις κολλήσει σ’ αυτή τη φάση και να πάρεις απόφαση να το λύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι εφιάλτες δεν μπορούν να σε σκοτώσουν, ούτε να επηρεάσουν τη ζωή σου περισσότερο από λίγα λεπτά την ώρα που του βλέπεις. Κι αν σκεφτείς την ώρα που ξυπνάς ότι αυτοί οι εφιάλτες δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, θα καταλάβεις ότι δεν έχουν πρακτικά καμιά σημασία, ιδιαίτερα αν η λύση βρίσκεται στην άκρη του χεριού σου.