Πιστό στο παιδί και τη νέα σεζόν το Θέατρο Πόρτα

18.05.2015
Οι παραστάσεις για παιδιά και νέους υπήρξαν ανέκαθεν η ναυαρχίδα του Θεάτρου Πόρτα και ο πρώτος τομέας που «έκανε τη… διαφορά». Έτσι, πιστό σ΄ αυτήν την παράδοση, συνεχίζει δριμύτρερο εντάσσοντας στο ρεπερτόριό του συνεργασίες με στόχο την αποκέντρωση, καθώς και την επιλογή ενός έργου που θέτει ευθαρσώς το παρακάτω ερώτημα: είναι το ανερμάτιστα «διασκεδαστικό θέαμα» τόσο ανώδυνο εν τέλει;

Πόσο θεατρικό «junkfood» αντέχει ένα παιδί και ποια η ευθύνη γονέων και των δασκάλων στην κακή παιδική θεατρική «διατροφή»;

Οι παραστάσεις θα πλαισιωθούν με ημερίδες και συζητήσεις με φορείς και προσωπικότητες που εμπλέκονται στο θέμα αυτό.

Αναλυτικά:

ΜΙΚΡΟ- ΜΙΚΡΟ, ΜΕΓΑΛΟ- ΜΕΓΑΛΟ
Θωμάς Μοσχόπουλος/ Χρήστος Παπαδόπουλος
(Από 1-3 ετών)

Συνεχίζοντας τις πολύ επιτυχημένες παραστάσεις βρεφικού θεάτρου, το φετινό μας έργο αποτελεί ένα σκηνικό παιχνίδι για δύο με αναφορά στις τόσο σχετικές έννοιες που ο τίτλος εμφανώς περιγράφει. Άλλωστε, ένα «μικρό- μικρό» παιδί δεν είναι πάντοτε το «μεγαλύτερο» θέμα μας;

Σύλληψη-σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος/Χρήστος Παπαδόπουλος

Παίζουν: Βασίλης Σαφός (ένας ψηλός ηθοποιός), Ηλίας Μουλλάς (ένας λιγότερο ψηλός ηθοποιός)

Πρώτη παράσταση Σεπτέμβριος 2015

ΠΙΑΝΩ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ
Patari Project
(Από 4 μέχρι 104 ετών)

Μια παράσταση για όλη την οικογένεια βασισμένη στη Σταχτοπούτα του SergeiProkofiev και σε μια ιδέα του Θωμά Μοσχόπουλου.

Έξι ηθοποιοί κι ένας πιανίστας ανεβαίνουν σε ένα μουσικό όργανο που μετατρέπεται σε «πατάρι» και στη συνέχεια μετατρέπουν κολοκύθες σε άμαξες, ποντίκια σε άλογα, παλιά παπούτσια σε γυάλινα γοβάκια, το χορό σε αφήγηση, αφηγήσεις σε κοντσέρτα, ανήλικους σε ενήλικους και ενήλικους σε παιδιά, χωρίς μαγικά ραβδιά και άλλες τέτοιες ροζ μπούρδες, παρά μόνο με το σώμα τους, τη φωνή τους και την παλλόμενη μουσική ενός από τους σπουδαιότερους συνθέτες του εικοστού αιώνα.

Μουσικός: Βασίλης Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου
Βοηθός σκηνοθέτη: Εριφύλη Στεφανίδου

Με τους: Γιάννη Γιαννούλη, Θεοδόση Κώνστα, Θάνο Λέκκα, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο, Αποστόλη Ψυχράμη

Πρώτη παράσταση Νοέμβριος 2015

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΟΚΤΩΡ ΚΟΡΤΣΑΚ
Ντέιβιντ Γκρέγκ

(8-14 ετών)

Το υπέροχο έργο του γνωστού Σκωτσέζου συγγραφέα έχει μεταφραστεί και παιχτεί σε όλον τον κόσμο, σε θέατρα, σχολεία ακόμα και ραδιόφωνα, βρίσκοντας μεγάλη ανταπόκριση τόσο στο παιδικό και νεανικό κοινό όσο και στους ενήλικες. Ένα συγκινητικό έργο που ευαισθητοποιεί και προβληματίζει χωρίς να διστάζει να γίνεται τολμηρό όπου χρειάζεται, καθώς αφηγείται μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία με ιδιαιτέρως θεατρικό τρόπο. Πρόκειται για την ιστορία του Γιάνους Κόρτσακ, του πολύ σημαντικού Πολωνοεβραίου ανθρωπιστή, συγγραφέα και κυρίως παιδαγωγού, που στάθηκε στις τελευταίες μέρες της ζωής του διευθυντής του Ορφανοτροφείου του Γκέτο της Βαρσοβίας. Σήμερα ο Γιάνους Κόρτσακ αναγνωρίζεται ως ο πρόδρομος μιας σειράς εκπαιδευτικών τάσεων σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών και έχει γίνει σημείο αναφοράς για πολλούς σύγχρονους συγγραφείς. Πίστευε ότι η «Μεταρρύθμιση του κόσμου σημαίνει μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης». Οι παιδαγωγικές ιδέες του Κόρτσακ, αλλά και τα όσα εφάρμοσε στο ορφανοτροφείο του, αν και αποτέλεσαν τη βάση για τη διαμόρφωση των σημερινών μας ιδεών σε σχέση με τα παιδιά και τη διαπαιδαγώγηση τους, μπορούν να θεωρηθούν ακόμα και σήμερα πρωτοπόρες. Πάνω τους βασίστηκε η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού το 1959, καθώς και η «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού», η οποία εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989. Ο συγγραφέας Ντέιβιντ Γκρεγκ θέλησε να χρησιμοποιήσει τις ιδέες αυτές σε ένα πλαίσιο προβληματισμού τόσο των παιδιών όσο και των εκπαιδευτικών και των γονέων: πώς θα αντιδρούσαν οι μαθητές ενός σχολείου στην πεποίθηση του Κόρτσακ, ότι όλα τα παιδιά θα έπρεπε να κρίνονται και από τους συνομηλίκους τους και όχι μόνο από τους ενήλικες; Πώς θα αντιδρούσαν οι δάσκαλοι στην ιδέα του Κόρτσακ, ότι πρέπει να δεχόμαστε τα παιδιά ως ίσους;

Καθώς εξελίσσεται η ιστορία μέσα στο περιβάλλον του γκέτο, ο ιδεαλισμός του Κόρτσακ και η απόλυτη πίστη του στη δυνατότητα του ανθρώπου για το καλό έρχονται αντιμέτωπα με τη δυνατότητα της ανθρώπινης φύσης για το χειρότερο κακό. Και το ερώτημα που διατρέχει το έργο και μιλάει στα παιδιά περισσότερο από όλα είναι:

Όταν έρθουμε αντιμέτωποι με την καταπίεση και την αδικία αντιστεκόμαστε επιθετικά, καθώς υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας; Ή αντιστεκόμαστε με το παράδειγμα μας; Με την άρνησή μας να επηρεαστούμε από τον κυνισμό και τη διαφθορά; Με την επίκληση του καλού;

Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Δραματουργική επιμέλεια: Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνοθεσία: Άννα ΜιχελήΜουσική: ΚορνήλιοςΣελαμσής
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κουστούμια: Κλαιρ Μπρέσγουελ
Κίνηση: Χαρά Κότσαλη
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου

Με τους: Ρομπέρτα Βέγκα, Τάσο Δημητρόπουλο, Γιάννη Καραούλη, Γιάννη Κλίνη, Άλκη Μπακογιάννη

Πρώτη παράσταση στην Αθήνα: Δεκέμβριος 2015
Πρώτη παράσταση στην Κοζάνη: Νοέμβριος 2015

Σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης



Θεατροπαιδαγωγικά

«Κι έξω απ’ την Πόρτα…»

(Παραστάσεις Εφηβικού– και όχι μόνο- θεάτρου στις σχολικές αίθουσες)

Το Πόρτα συνεχίζει την πολύ γόνιμη συνεργασία του με την ομάδα «Παπαλάνγκι» που διευθύνει ο σκηνοθέτης Τάσος Αγγελόπουλος. Μετά την επιτυχημένη διαδρομή της «Ιστορίας του Βίκτωρα και της Μαρίας» σε γυμνάσια και λύκεια της Αττικής (και που θα συνεχιστεί και για το πρώτο μισό της σαιζόν) θα παρουσιαστεί το «Ντόμπρε Ντεν» του Τάσου Αγγελόπουλου. Μία αντιρατσιστική παράσταση που ταξιδεύει και συνοδεύεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Μια παρέα εφήβων ψάχνει στη γειτονιά της για ένα «χαμένο» ποδήλατο, υποθέτοντας ότι το έχει κλέψει ο καινούργιος, ξένος μαθητής που εμφανίστηκε πρόσφατα στο σχολείο. Δε γνωρίζουν όμως τίποτα γι’ αυτόν, παρά μόνο μια φράση που τον άκουσαν να λέει: «Ντόμπρε Ντεν». Η φράση αυτή γίνεται οδηγός τους σε μια περιπέτεια, αλλά και μέσο για να γνωρίσουν καλύτερα τους εαυτούς τους και τον άλλον.


Η παράσταση απευθύνεται σε εφήβους από 12 ετών και άνω και παρουσιάστηκε ήδη στην Θεσσαλονίκη ως εφηβικό θέατρο δρόμου, όπου ταξίδεψε από γειτονιά σε γειτονιά και από πλατεία σε πλατεία, φέρνοντας σε επαφή με το θέατρο τους εφήβους, τα παιδιά και τις ομάδες ατόμων που συγκεντρώνονται εκεί και που μέχρι τώρα ελάχιστη σχέση είχαν με το θέατρο. Επίσης πάνω από 10.000 έφηβοι παρακολούθησαν την παράσταση μέσα στην σχολική τάξη.

Επιπλέον, οι Patari Project, αφενός συνεχίζουν το συναρπαστικό ταξίδι του «Μπαλ στον αέρα» σε δημοτικά σχολεία της Αττικής, αφετέρου, από την καινούρια χρονιά, θα προτείνουν μια πολύ ιδιαίτερη συνέχεια με την παράσταση για εφήβους «Μπαλ You!» Ένας Μπαλ πιο ανήσυχος, θυμωμένος, με απορίες, αμφιβολίες αλλά μεγάλη ορμή και δύναμη για ζωή. Ένας Μπαλ καθόλου παιδικός υπόσχεται να μπει στις σχολικές αίθουσες και να τις «ταξιδέψει».

«Και…»

Τέλος, πάνω στη σκηνή του Πόρτα, η «ψυχή» του θεάτρου μας, Ξένια Καλογεροπούλου, θα συνεχίσει για δεύτερη χρονιά τις αφηγήσεις παραμυθιών από όλον τον κόσμο για μικρούς ακροατές… Και την ώρα που η Άννα Παπαφίγκου θα παρασύρει τα παιδιά σε δράσεις και παιχνίδια εμπνευσμένα από τις ιστορίες που άκουσαν, η Ξένια θα συζητά με τους συνοδούς των παιδιών για την αναγκαιότητα της προφορικής αφήγησης.

Επαναλήψεις

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΧΑΜΕΛΙΝ

Θωμάς Μοσχόπουλος – Κορνήλιος Σελαμσής

Μετά το ιδιαίτερα ευτυχές ταξίδι της ως το «Νησί των Θησαυρών» του Μεγάρου Μουσικής, η μπάντα των Πειρατών αλλάζει ρούχα, φοράει μεσαιωνικές στολές μενεστρέλων και τρουβαδούρων, αλλά και ιπποτών και μοναχών και έρχεται να λύσει τραγουδώντας και παίζοντας μαζί μας το «Μυστήριο της Πολιτείας Χάμελιν».

Κείμενο- Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαίρ Μπρέσγουελ
Kίνηση: Χαρά Κότσαλη
Φωτισμοί Σοφία Αλεξιάδου, Βοηθός Σκηνοθέτης Άννα Μιχελή

Με τους: Άννα Καλαϊτζίδου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Χαρά Κότσαλη, Γιώργο Παπαγεωργίου, Σωκράτη Πατσίκα, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο, Ana Chifu

Προτεινόμενο για παιδιά 6-96 ετών